Ν. Ζηλανδία: Απροσδόκητη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 07:46

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα της Ν. Ζηλανδίας σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, καθώς οι αγορές πετρελαίου και ενός αεροσκάφους αύξησαν τις εισαγωγές στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών. Το νόμισμα της χώρας κινήθηκε πτωτικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Το εμπορικό έλλειμμα τη χρήση που έληξε στις 31 Ιουλίου ήταν 6,74 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (4,3 δισ. δολ. ΗΠΑ) από 6,62 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Γουέλινγκτον. Κατά μέσον όρο, 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα ήταν 6,46 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας.

Το νόμισμα της χώρας υποχώρησε στα 63,55 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:50 π.μ. στο Γουέλινγκτον, από 63,91 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ που ήταν ακριβώς πριν από την ανακοίνωση και από τα 64 σεντς κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευσή του στην Ασία.

Το τρέχον εμπορικό έλλειμμα της Ν. Ζηλανδίας τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου ήταν 14,54 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας.

Τον Ιούλιο οι εισαγωγές αυξήθηκαν 23% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 3,76 δισ. δολ. Ν.Ζ., τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Οι εισαγωγές περιελάμβαναν 244 εκατ. δολ. Ν.Ζ. για αεροσκάφος.

Οι εισαγωγές καυσίμων αεροσκαφών αυξήθηκαν 40%, ενώ οι εισαγωγές αργού πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκαν. Οι όγκοι εισαγωγής αργού πετρελαίου σημείωσαν αύξηση 41%, στους 371.000 τόνους και η τιμή του πετρελαίου αναρριχήθηκε 60% στα 968 δολ. Ν.Ζ. ο τόνος.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 24% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 3,01 δισ. δολ. Ν.Ζ., σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτές θα αυξηθούν κατά 15%.

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, που αποτελούν το 1/6 των εξαγωγών αναρριχήθηκαν 44% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι εξαγωγές κρέατος αυξήθηκαν 12%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές αλουμινίου και αλιευμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα