BP: Και δεύτερη μείωση της παραγωγής στην Αλάσκα

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 07:34

ΣΤΗ μείωση της παραγωγής της στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή των ΗΠΑ, προχώρησε για δεύτερη φορά, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του μηνός, εξ αιτίας βλάβης που υπέστη αεροσυμπιεστής.

Η BP σταμάτησε χθες την παραγωγή κατά 90.000 βαρέλι ημερησίως στην πετρελαιοπηγή της στο Prudhoe Bay της Αλάσκα, στα 110.000 βαρέλια ημερησίως, μετά από μηχανικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Daren Beaudo.

«Θα χρειαστούν λίγες ημέρες για την επισκευή», είπε ο Beaudo, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις προμήθειες πετρελαίου.

Στις 7 Αυγούστου η ΒΡ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει πλήρως την παραγωγή των 400.000 βαρελιών ημερησίως στην Αλάσκα, μετά από τη διάβρωση των αγωγών. Η απόφαση αυτή οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και τα συμβόλαιά του στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων στη Ν. Υόρκη.

Η εταιρεία, συνέχισε να αντλεί πετρέλαιο από το δυτικό μέρος της πετρελαιοπηγής, μετά την έγκριση που έλαβε από τις αρμόδιες αρχές για κάτι τέτοιο, διατηρώντας περίπου στο ήμισυ την εκεί παραγωγή της. Η πετρελαιοπηγή στο Prudhoe Bay αποτέλεσε το 8% της παραγωγής των ΗΠΑ.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε διαρροή πετρελαίου, μετά το χθεσινό συμβάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΒΡ μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, διαπραγματεύθηκε στα 71,81 δολ. το βαρέλι, 5 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:35 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Η Royal Dutch Shell Plc είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας. Η ΒΡ με έδρα το Λονδίνο, είναι η δεύτερη σε μέγεθος και έχει υψηλότερα αποθέματα και παραγωγή από την Shell, που συγχώνευσε πέρυσι τις μητρικές της εταιρείες σε Βρετανία και Ολλανδία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα