ΕΒΑ: Το κόστος από τους νέους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 11:40
UPD:11:43

Τους υπολογισμούς τους για την επιβάρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανόνων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority-EBA). 

Από την ανάλυσή της EBA προκύπτει ότι οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με πλήγμα 200 μονάδων βάσης στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, εάν δεν ληφθούν από τις τράπεζες μέτρα. 

Συγκεκριμένα στη βάση ενός «πολύ συντηρητικού σεναρίου», όπως το χαρακτηρίζει, για το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η εικόνα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αναφέρει ότι η μέση τράπεζα στην Ευρώπη θα δει τον δείκτη κεφαλαικής επάρκειας CET1 (ο οποίος θεωρείται το κύριο μέτρο της υγείας των τραπεζών τα τελευταία χρόνια) να μειώνεται κατά 205 μονάδεης β΄σαης. 

Σε μικρότερο ορίζοντα, επτά ετών, το πολήγμα θα είναι 56 μονάδες βάσης στον δείκτη ή περίπου 40% των παρακρατημένων κερδών. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το σενάριο της EBA είναι στη βάση δεδομένων από το 2014 έως το 2017 και δεν λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες, στις οποίες θα προβούν οι τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν στις αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου. Προβλέπει δηλαδή τι θα συμβεί, εάν οι τράπεζες δεν κινητοποιηθούν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα