Το σήμα της ΕΚΤ στηρίζει τις αγορές

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 15:09
UPD:15:12
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Ξεκάθαρο σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί με προσχετικά και όχι βιαστικά βήματα στο δρόμο προς την πιο ομαλή νομισματική πολιτική θέλησαν σήμερα να στείλουν δύο αξιωματούχοι της. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «πολύ χαμηλά», ενώ ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης, Γιαν Σμετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σημείωσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο για να αυξηθεί. Όπως εξήγησε η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα δεν έχει ακόμη απορροφηθεί, γεγονός που κρατά τις τιμές υπό πίεση. 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση στην αγορά κρατικού χρέους. Έτσι η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,625%, στα χαμηλότερα επίπεδα μίας εβδομάδας. Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις έχει μειωθεί κατά 12 μονάδες βάσης.  Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών άνοιξε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών. Παράλληλα το spread ανάμεσα σε γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα διετούς διάρκειας κινείται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια. 

Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται πτωτικά ή είναι σταθερές. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού κινείται σήμερα κοντά στο 4,10%. 

Θετικό είναι το κλίμα και στις αγορές μετοχών ανά την Ευρώπη, με τη Φραγκφούρτη, το Παρίσι, το Μιλάνο και τη Μαδρίτη να εμφανίζουν κέρδη μεταξύ 0,4% και 0,6%. 

Στο Χρματιστήριο Αθηνών οι «ταύροι» δίνουν δυναμικά το «παρών» χάρη και στις προδοκίες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup. O Γενικός Δείκτης Τιμών ενισχύεται 1,6%, με την αξία των συναλλαγών στα 34,93 εκατ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα