ΣΔΟΕ: Νέο χτύπημα στο κύκλωμα των κοντέινερ

Κατασχέθηκαν 182 εμπορευματοκιβώτια για μη καταβολή ΦΠΑ - Στα 200 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες για Δημόσιο και Ταμεία
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 15:45
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Εκατόν ογδόντα δύο εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ), που περιέχουν τεράστιες ποσότητες ειδών ένδυσης και υπόδησης και άλλων προϊόντων εισαγόμενων από την Κίνα, δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν την περασμένη Πέμπτη από υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τελωνειακούς στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά, καθώς διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο να διακινηθούν παράνομα στη χώρα μας. Πρόκειται για εμπορεύματα τα οποία επιχείρησε να διακινήσει το κύκλωμα φοροδιαφυγής που ήδη έχει εντοπιστεί και εν μέρει εξαρθρωθεί από το ΣΔΟΕ κατόπιν ερευνών που έφεραν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα στα τέλη Ιανουαρίου.

Το κύκλωμα εισήγαγε στη χώρα μας εμπορεύματα από την Κίνα, τα οποία δήλωνε ως προοριζόμενα κανονικά για την Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, όμως, τα διοχέτευε στην Ελλάδα και τα πωλούσε άνευ παραστατικών, αποστερώντας από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Συνεργείο ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με υπαλλήλους του Γ’ Τελωνείου Πειραιά έχουν δεσμεύσει και κατασχέσει μέχρι στιγμής 231 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) με παράνομα διακινούμενα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, εισαγόμενα από την Κίνα. Τα 182 από αυτά κατασχέθηκαν την περασμένη Πέμπτη και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον χώρο του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, δημιουργώντας πλέον το αδιαχώρητο, ενώ άλλα 49, που είχαν εντοπιστεί ήδη εδώ και 1,5 μήνα από τις πρώτες έρευνες, έχουν κατασχεθεί σε εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Οι ποσότητες των ειδών που έχουν κατασχεθεί είναι τεράστιες και στο ΣΔΟΕ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην εκποίησή τους με δημοπρασίες. Για τον σκοπό αυτό τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο ΣΔΟΕ συνεχείς συσκέψεις.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το ΣΔΟΕ, τα μέλη του κυκλώματος, μέσω διαφόρων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) που είχαν ιδρύσει εισήγαν από την Κίνα στην Ελλάδα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, κάνοντας χρήση του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος 42. Το καθεστώς αυτό προβλέπει την αναστολή καταβολής του ΦΠΑ για προϊόντα και αγαθά που δηλώνονται ότι εισάγονται στη χώρα μας προσωρινά για να μεταφερθούν σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέλη του κυκλώματος δήλωναν εισαγωγή υπό το συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς και έτσι τα εμπορεύματα, τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ), εκτελωνίζονταν κανονικά στο λιμάνι του Πειραιά με την καταβολή μόνο των αναλογούντων δασμών κι όχι και του ΦΠΑ, καθώς ως τελικός προορισμός τους δηλωνόταν κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η Ιταλία. Επιπλέον, τα μέλη του κυκλώματος παρουσίαζαν στους τελωνειακούς πλαστά τραπεζικά παραστατικά με τα οποία «πιστοποιούσαν» ότι ο τελικός αγοραστής στην Ιταλία ή την άλλη ευρωπαϊκή χώρα τελικού προορισμού είχε ήδη εξοφλήσει, μέσω τράπεζας, την αγορά των προϊόντων. Με το κόλπο αυτό, τα εμπορεύματα απελευθερώνονταν και μεταφέρονταν σε άλλο χώρο. Από εκεί, σύμφωνα με τα όσα έδειξαν οι έρευνες, είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά είτε μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και εκεί διακινούνταν χωρίς παραστατικά.

Ήδη οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν συλλάβει έξι άτομα, ενώ άλλοι εννέα εμπλεκόμενοι που εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν, είναι ήδη κατηγορούμενοι και αναζητούνται. Μεταξύ των έξι συλληφθέντων είναι και δύο εκτελωνιστές. Στους εμπλεκόμενους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση του μεγέθους όλου του κυκλώματος.

Στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι το κύκλωμα διακινούσε ετησίως πάνω από 1.700 εμπορευματοκιβώτια. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι κάθε εμπορευματοκιβώτιο που έχει κατασχεθεί περιέχει είδη ένδυσης και υπόδησης εκτιμώμενης συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ, η συνολική αξία των εμπορευμάτων που διακινούνταν παράνομα κάθε χρόνο στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος υπερβαίνει τα 255 εκατ. ευρώ και τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Αν συνυπολογιστούν και οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από τη διακίνηση των προϊόντων άνευ παραστατικών, η συνολική ετήσια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα