Στήριγμα στον Κερέ βρήκαν τα ομόλογα

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 11:18
UPD:11:29
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Nέο σήμα ότι η επιστροφή στην πιο ομαλή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί μεν, με αργά βήματα δε, έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια στόματος του Μπενουά Κερέ. Σε μία εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν «σε πολύ χαμηλά επίπεδα». 

Και οι δηλώσεις του είχαν αποτελέσμα στην αγορά. Η έναρξη της εβδομάδας, κατά την οποία αναμένονται εκδόσεις χρέους έως και 30 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, βρήκε τις αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων σε τροχιά πτώσης. 

H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί στο 4,08%, ενώ του Bund (γερμανικό δεκαετές) καταγράφει οριακή πτώση στο 0,64%. Σταθερές είναι οι αποδόσεις πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων μετά την εντυπωσιακή πτώση τους την περασμένη εβδομάδα. 

Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να παραμένει κοντά σε υψηλά τετραετίας, στο 2,9%. Το spread μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έχει έτσι ανοίξει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξέτασαν σενάριο, με βάση το οποίο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα μέσα του 2019.

Ο Κερέ είπε σήμερα στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business: «Είναι πολύ ξεκάθαρο σε εμάς ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, αυτά που ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα, θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ πέρα του χρονικού ορίζοντα των αγορών περιουσιακών στοιχείων». Συμπλήρωσε δε ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχουν ακόμη συζητηθεί.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα