Στο ξεκλείδωμα της δόσης στρέφονται τα βλέμματα

Κυβέρνηση - θεσμοί: Από τις δημοπρασίες κρίνεται η σημερινή απόφαση του EWG
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 09:14
INTIME NEWS/© European Union

Από την έντυπη έκδοση 

Με την ελπίδα ότι τα στοιχεία για τη γεωγραφική επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που προσκόμισε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ, προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Την ώρα της συνεδρίασης του EWG, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στην Αθήνα για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για μετά το Πάσχα. O 4ήμερος γύρος διαβουλεύσεων κλείνει το μεσημέρι, με τις δύο πλευρές να μην αγγίζουν τελικώς καθόλου τα «καυτά» θέματα της αξιολόγησης. Ούτε το δημοσιονομικό ούτε το θέμα του αφορολογήτου ούτε το θέμα του μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2019-2022 μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στο να καταγράψουν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας επί των 88 προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει ο κατάλογος της 4ης αξιολόγησης. Στα θετικά της χθεσινής πολύωρης διαπραγμάτευσης κατατάσσεται η στάση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος «η στάση του ΔΝΤ έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το καλοκαίρι και παραμένει σταθερή». 

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα, για νωρίς σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση για τις αγορές προϊόντων και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, ενώ στις 10:00 οι συζητήσεις θα κλείσουν με τη λεγόμενη «ανασκόπηση» της 4ης διαπραγμάτευσης. Έχει ήδη συμφωνηθεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εξ αποστάσεως, ενώ η ελληνική πλευρά ανέλαβε ήδη να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα «εύκολα» προαπαιτούμενα της λίστας, ώστε στον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στα «δύσκολα», με κεντρικό πάντοτε στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι τον Μάιο. 

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκε χθες το θέμα των αντικειμενικών αξιών, ενώ μετά το τέλος των συζητήσεων ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παραδεχόταν ότι είναι «το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα». Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι θεσμοί και κυβέρνηση ανταλλάσσουν απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα το θέμα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στο τέλος Μαρτίου να μην είναι έτοιμες οι νέες αξίες. Οι συζητήσεις για τα φορολογικά επεκτάθηκαν και στα οργανωτικά θέματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και του ΣΔΟΕ. «Εμπόδια» εντοπίστηκαν στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οι δύο πλευρές όμως δεν επεκτάθηκαν, δεδομένου ότι απουσίαζε (λόγω του ανασχηματισμού) ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας. Στη χθεσινή ατζέντα ήταν και το θέμα των χρηματοοικονομικών. Κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε αν στις συζητήσεις τέθηκε θέμα για δημιουργία «κακής τράπεζας» (σ.σ. στη δημιουργία “bad bank” αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο διοικητής της ΤτΕ), ωστόσο απάντησε ότι το θέμα έχει πολύ δρόμο ακόμα. «Θα δούμε και τα stress tests. Δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο».

Εκτός των χθεσινών συζητήσεων έμεινε και το θέμα των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη. Θα είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα