Στα 18,4 τρισ. δολάρια οι επενδύσεις ξένων σε αμερικανικό ενεργητικό

Τι ανησυχεί τις υπηρεσίες πληροροφιών
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 09:19
UPD:09:26
REUTERS/LUCAS JACKSON

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε αμερικανικά αξιόγραφα και χρεόγραφα. Τα στοιχεία ειδικά για το ύψος του αμερικανικού χρέους, που βρίσκεται σε ξένα χέρια διχάζουν τις αμερικανικές αρχές. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι ξένες τοποθετήσεις σε αμερικανικό ενεργητικό ανήλθαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στα 18,4 τρισ. δολάρια από 17,1 τρισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. 

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές αυξήθηκαν κατά 1 τρισ. στα 7,2 τρισ. δολάρια. Εκείνες σε βραχυπρόθεσμο χρέος ανήλθαν στα 954 δισ. από 909 δισ. δολάρια και σε μακροπρόθεσμο χρέος στα 10,3 από 10 τρισ. δολάρια. 

Η Ιαπωνία ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής με τοποθετήσεις ύψους 2 τρισ. δολαρίων, ενώ ακολουθούν τα Νησιά Κέυμαν με 1,7 τρισ. δολάρια και η Βρετανία και η Κίνα με 1,5 τρισ. δολάρια έκαστη. Την πεντάδα συμπληρώνει το Λουξεμβούργο με επενδύσεις ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων. Η Κίνα είναι πάντως ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους. 

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είχε επισημάνει ότι τα χρέη των ΗΠΑ σε ξένους πιστωτές και δη σε χώρες όπως η Κίνα δεν τον ανησυχούν. Ωστόσο ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών, Νταν Κόουτς, προειδοποίησε πως «συνιστούν μεγάλη απειλή για την οικονομική και εθνική ασφάλεια». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα