Έτοιμη η Ε.Ε. να απαντήσει σε εμπορικές προκλήσεις των ΗΠΑ

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 17:41
UPD:17:43
SOOC/Alexandros Michailidis

Να αποφύγει την επιβολή δασμών, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο, κάλεσε την Ουάσινγκτον σήμερα το Βερολίνο. «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη για αντίποινα» ξεκαθάρισε, στη δεύτερη γερμανική προειδοποίηση προς την αμερικανική κυβέρνηση, σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ματίας Μάχνιχ, υπογράμμισε ότι οι δαμσοί που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, είναι ασύμβατοι με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και σημείωσε πως οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην τελευταία συνάντησή τους να προβούν σε αντίποινα. 

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, Ετοιμάζουμε όλες τις εναλλακτικές» διεμήνυσε. Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα εργαλεία, με τα οποία θα μπορούν να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έναντι επιθετικών εξαγορών από εταιρείες τρίτων χωρών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί ήδη πλαίσιο για τη δυνατότητα να μπαίνει φρένο σε τέτοιες κινήσεις, έχοντας την πλήρη στήριξη όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και της Γαλλίας, της Ιταλίας, όπως και των περισσότερων μελών. 

Το Βερολίνο έχει λόγο να βιάζεται σε αυτό το μέτωπο, μετά και την επέλαση της κινεζικής Geely στην καρδιά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αν η κόντρα ενταθεί με την Ουάσινγκτον δεν αποκλείεται να ήθελε να βάλει φρένο και σε αμερικανικές κινήσεις. 

Οι ΗΠΑ πάντως δεν φαίνονται πρόθυμες να κάνουν πίσω και επικαλούνται προς στήριξη της θέσης τους τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα που εμφανίζουν έναντι της κοινότητας των 28 κρατών-μελών, το οποίο και διευρύνθηκε κατά 6,8% το 2017. Oι εξαγωγές της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 375 δισ. ευρώ το 2017 από 363,5 δισ. ευρώ του 2016. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα