Άναψε πράσινο για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Δικαιωμάτων Εμπορίας Ρύπων

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 17:20
UPD:17:23
shutterstock

Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε σήμερα το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στόχος είναι να δώσει ώθηση στις τιμές, ώστε να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία και τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αλλαγές στο Σύστημα, που εν πολλοίς περιορίζουν τον αριθμό των δικαιωμάτων σε κυκλοφορία, παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αντιπαράθεσης ανάμεσα σε εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και πολιτικές ομάδες της κοινότητας. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμη λίγοι μήνες έως ότου λάβουν την έγκριση των 28 κρατών- μελών.

Οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων έχουν ενισχυθεί σχεδόν 20% από τις αρχές του έτους εν μέσω προσδοκιών ότι η μεταρρύθμιση θα περιορίσει άμεσα την προσφορά τους. Σήμερα κινούνται επίσης ανοδικά, στον απόηχο της έγκρισης.

Στόχος των Βρυξελλών ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να ενθαρρυνθούν οι βιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, χωρίς ωστόσο οι πιέσεις σε αυτές να είναι τόσο μεγάλες, ώστε να τις οδηγήσουν εκτός κοινότητας σε αναζήτηση πιο χαλαρού πλαισίου.

«Η αναθεώρηση του συστήματος είναι ένα καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2030» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα