Απαισιόδοξες οι γερμανικές επιχειρήσεις στη Βρετανία

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 16:02
UPD:16:06
REUTERS/TOBY MELVILLE

Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία είναι απαισιόδοξες για τις προοπτικές τους στη χώρα, με ορισμένες εξ αυτών να σχεδιάζουν μάλιστα να μεταφερθούν σε άλλες αγορές. Αυτό προκύπτει από έρευνα του γερμανικού Επιμελητηρίου Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 900 γερμανικές επιχειρήσεις με βρετανική παρουσία, έδειξε ότι μόλις το 12% αναμένουν βελτίωση των επιχειρηματικών προοπτικών στη χώρα, ενώ το 36% αναμένουν επιδείνωση. Το 52% δεν προβλέπει ιδιαίτερες αλλαγές των συνθηκών. 

«Σχεδόν ένα χρόνο πριν την αποχώρηση από την ΕΕ, οι συνέπειες του Brexit είναι ένας κίνδυνος που μετά βίας μπορεί να μετρηθεί» σχολίασε ο πρόεδρος του DIHK, Έρικ Σβάιτζερ, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα προκαλεί νευρικότητα σε πολλές γερμανικές επιχειρήσεις. 

Το 8% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήδη σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αλλού λόγω του Brexit. Ο Σβάιτζερ το απέδωσε αυτό στο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο αύξησης του κόστους λόγω των τελωνειακών δασμών και των νέων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

«Κατά την εκτίμησή μου, πάνω από τις διμερείς μας οικονομικές σχέσεις συνεχίζει να κρέμεται απειλητικά μια δαμόκλειος σπάθη» προειδοποίησε. Όπως εξήγησε πέρα από την άμεση σαφήνεια στο Brexit, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η εσωτερική αγορά για τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη θα ενισχυθεί περαιτέρω.

 

ΠΗΓΗ: Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα