Digital Europe: Οι πυλώνες δράσης για την ψηφιοποίηση της Ευρώπης

Συνδεσιμότητα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Δεδομένα, Κυβερνοχώρος, Ψηφιακές Δεξιότητες, δράσεις άμεσης προτεραιότητας 
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 16:04

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Συνδεσιμότητα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Δεδομένα, Κυβερνοχώρος, Ψηφιακές Δεξιότητες είναι οι τομείς κλειδιά στους οποίους πρέπει να επενδύσει η Ε.Ε. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της με στόχο την πλήρη αξιοποίησή του για την οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της PwC (Φεβρουάριος 2018) που έγινε για λογαριασμό του Digital Europe και παρουσιάστηκε εχθές στο πλαίσιο του Masters of Digital 2018.

Οι τομείς αυτοί εμπεριέχονται στο πρόγραμμα πολιτικής που έχει θέσει προς υλοποίηση η Ευρώπη μέχρι το 2025 και διακρίνεται σε τρεις βασικές δράσεις που αφορούν τους πολίτες-ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, τις κυβερνήσεις-ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, τις επιχειρήσεις μεγιστοποίηση της οικονομίας των δεδομένων) και σε τρεις  βασικούς παράγοντες,  τη συνδεσιμότητα, την κυβερνοασφάλεια, και την τεχνητή νοημοσύνη. όπως σημειώνει η μελέτη είναι ενδεικτική η πρόθεση της Ευρώπης να επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις που θα εστιάσουν στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης για το διάστημα 2014-2020 το European Social Fund και το Εuropean Regional Development Fund έχει θέσει σε ενεργοποίηση επενδύσεις ύψους 30 δις. ευρώ και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι αυτά τα κεφάλαια θα πάνε στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την PwC, εάν η Ευρώπη επενδύσει 56,6 δις. ευρώ στο 5G, θα δημιουργήσει 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αποκομίσει οφέλη ύψους 113,1 δις. ευρώ ετησίως. Η αναβάθμιση της υποδομής και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας με τη συνεργασία πολλών ενδιαφερομένων μερών και ξεκάθαρων στόχων για επενδύσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. περνά μέσα από την εξασφάλιση της ανάπτυξης δικτύων 5G. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη  αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της μελλοντικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, το 83% των εξωτερικών επενδύσεων σε αυτό τον τομέα απορροφάται από χώρες εκτός της Ε.Ε. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, με την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία  θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι διασυνοριακές ροές δεδομένων στην Ευρώπη ανέρχονται μόνο σε 13%-16% , ως ποσοστό της συνολικής κυκλοφορίας δεδομένων στον κόσμο.

Μεγιστοποίηση του δυναμικού μιας οικονομίας που βασίζεται στην πληροφορία, με την απελευθέρωση της διασυνοριακής ροής μη προσωπικών δεδομένων και με την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καινοτομία των δεδομένων αποτελούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, σύμφωνα με τους αναλυτές της PwC. Για τη δημιουργία μιας παγκοσμίου κλάσεως υποδομής για την οικονομία των δεδομένων η Ε.Ε. θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο 265 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Η ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, με εστίαση στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των κατάλληλων δεξιοτήτων καθώς και με τη συνεχή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούν να περιορίσουν αυτές τις απώλειες. Το 37% των εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό της Ε.Ε. σήμερα δεν διαθέτουν επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες. Η εφαρμογή ενός σχεδίου  ψηφιακών δεξιοτήτων για  πληθυσμό της Ε.Ε., με ένα ολοκληρωμένο σύνολο ενεργειών για την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, είναι δράση άμεσης προτεραιότητας για την Ευρώπη. Παράλληλα το coding και η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να καταστούν υποχρεωτικά σε όλα τα προγράμματα σπουδών σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, η PwC στη μελέτη της τονίζει ότι ενώ ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει το 20% έως 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ευρώπης, μόνο το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού επωφελείται από προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, γεγονός που επιβαρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τη Cecilia Bonefeld-Dahl, Γενική Διευθύντρια του DIGITALEUROPE, "κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η ψηφιοποίηση μετασχηματίζει βαθιά την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Παρόλο που η Ευρώπη είναι φυτώριο νεοφυών επιχειρήσεων, υπολογίζεται πως τα δύο τρίτα αυτών των επιχειρήσεων φεύγουν από την Ευρώπη είτε μέσω εξαγορών από ξένες επιχειρήσεις είτε λόγω μετάβασής τους στις ΗΠΑ και τη Silicon Valley. Είναι πλέον καιρός να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες αν θέλουμε η Ευρώπη να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης και οι Ευρωπαίοι να απολαμβάνουν απρόσκοπτες ψηφιακές υπηρεσίες και θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Η μελέτη της PwC δείχνει ότι η βιομηχανία και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να συνενώσουν τη δράση τους και να επικεντρωθούν στην αύξηση της εναρμόνισης και των επενδύσεων στην αγορά, στην ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα