Σήμα ότι θα επιμείνει σε σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων στέλνει η FED

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 15:54
UPD:16:37
REUTERS/LARRY DOWNING

Nα τηρήσει μία «ισορροπία» ανάμεσα στο ρίσκο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας και την ανάγκη να διατηρηθούν κάποια στηρίγματα στην ανάκαμψη δεσμεύθηκε ο Τζερόμ Πάουελ ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών.

Στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα επιμείνει στην πολιτική, που ακολουθεί όλο το τελευταίο διάστημα, με σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε φοροελαφρύνσεις και αύξηση των δημοσίων δαπανών. 

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος και ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι δεν σχεδιάζει ούτε να τις σταματήσει, υπό τον φόβο αναταραχής στις αγορές, αλλά και ούτε να επιταχύνει τον βηματισμό του προς την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού. 

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε ισορροπία ανάμεσα στην αποτροπή της υπερθέρμανσης και στο να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% σε βιώσιμη βάση». 


Όπως είπε οι μεγάλοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχουν υποχωρήσει, χάρη στο θετικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει η κεντρική τράπεζα να βιαστεί σε δραστικές κινήσεις. Τα βήματα θα είναι «σταδιακά» υπογράμμισε.  

Τα όσα είπε ο κ. Πάουελ οδήγησαν σε ελαφρά αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα