Ν. Κορέα: Επιβράδυνση της οικονομίας το 2007

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 08:23

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ θα σημειώσει το 2007 η οικονομική ανάπτυξη της Ν. Κορέας, καθώς υποχωρεί η ζήτηση από τις ΗΠΑ και η Κίνα μειώνει τις εξαγωγές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Κουόν Οκιού.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, θα αναπτυχθεί με περίπου 4,6% το 2007, από 5% φέτος, σύμφωνα με τον Κουόν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC).

«Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι και ο πιο σημαντικός είναι εξωτερικός» ανέφερε ο Κουόν, επικαλούμενος την ανησυχία για το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, που θα ωθήσει χαμηλότερα τις τιμές κατοικιών και θα περιορίσει τη ζήτηση των καταναλωτών στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,5% σήμερα, σηματοδοτώντας, ότι η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τον πληθωρισμό. Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας όδευε προς τις μεγαλύτερες απώλειες μιας ημέρας σήμερα, σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα.

Οι εξαγωγές ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της Ν. Κορέας, οι μεγαλύτερες μέσα σε μία δεκαετία. Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, οι δύο μεγαλύτερες στον κόσμο, συρρικνώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο. Την εβδομάδα που πέρασε η Goldman Sachs Group Inc. αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τη φετινή ανάπτυξη της Ν. Κορέας, αλλά και για το επόμενο έτος, ενώ η Standard & Poor's είπε ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιβραδυνθεί το 2007.

Ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,9%, στις 1.344,80 μονάδες, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 11 Αυγούστου. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων τριετούς διάρκειας υποχώρησε 3 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,03%, στο 4,74%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα