Telstra: Σε Ιάπωνες επενδυτές η πώληση μετοχών

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2006 08:13

ΣΕ Ιάπωνες επενδυτές θα στραφεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας, στην προσπάθεια της πώλησης μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας, Telstra Corp., ύψους 8 δισ. δολ. Αυστραλίας (6,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Nick Minchin.

Η κυβέρνηση θα διορίσει χρηματιστηριακή εταιρεία για να πουλήσει μετοχές της Telstra σε μεμονωμένους επενδυτές στην Ιαπωνία, την μόνη αγορά όπου μία δημόσια εγγραφή έχει προγραμματιστεί εκτός Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η απόδοση του μερίσματος της Telstra, η οποία είναι η υψηλότερη μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και έξι φορές της απόδοσης των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας, θα προσελκύσει τους επενδυτές εκτός Αυστραλίας, για μία μετοχή που έχει υποχωρήσει από την τελευταία διάθεσή της το 1999.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν στην κυριότητά τους μόλις το 6% της Telstra, έναντι 73%, που έχουν στην Telecom Corp., τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ν. Ζηλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, John Howard, ανέστειλε τα σχέδια πώλησης όλου του μεριδίου που κατέχει η κυβέρνηση στην Telstra, 51,8%, που σήμερα αξίζει 22,8 δισ. δολ. Αυστραλίας, μετά τη μείωση των κερδών της εταιρείας.

Πιθανή ματαίωση της συνολικής πώλησης απεφεύχθη μετά την υπόσχεση που έδωσε τον προηγούμενο μήνα ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Sol Trujillo, για τη διανομή μερίσματος 28 σεντς ανά μετοχή για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Πέρυσι η κυβέρνηση προσέλαβε την ABN Amro Holding NV, την Goldman Sachs JBWere Pty και την UBS AG για την πώληση της Telstra.

Μία τέταρτη επενδυτική τράπεζα ενδέχεται να προσληφθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσει στην πώληση, σύμφωνα με τον Minchin.

Οι μετοχές της Telstra υποχωρούσαν 5 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 3,53 δολ. Αυστραλίας η μία στις 10:44 π.μ. στο Σύδνεϋ. Πέρυσι οι μετοχές της εταιρείας απώλεσαν 19%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα