Σε τροχιά καθόδου η ζήτηση για τάμπλετ

2017: Η μεγάλη πτώση του δ' τριμήνου έριξε τις επιδόσεις του έτους
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 12:01
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Από την έντυπη έκδοση 

Σημαντική πτώση παρουσίασαν οι πωλήσεις tablets σε παγκόσμιο επίπεδο στη διάρκεια του 2017, παρά το γεγονός ότι συνολικά η αγορά επέδειξε πέρυσι αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Αν και για τους εννέα πρώτους μήνες της χρήσης οι παγκόσμιες πωλήσεις έδειξαν να συγκρατούνται από την πτώση, μια πολύ κακή επίδοση στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2017 οδήγησε την αγορά σε σημαντική υποχώρηση.

Οι διεθνείς πωλήσεις tablets υποχώρησαν κατά 12% το τελευταίο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν την πορεία της αγοράς το συγκεκριμένο τρίμηνο «σοκ» για τον κλάδο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Strategy Analytics. Στο σύνολο του έτους οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 9% σε σχέση με το 2016.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι θετικές επιδόσεις των Apple, Huawei και Amazon δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθμίσουν τις διψήφιες απώλειες των Samsung και Lenovo, ούτε και τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων από μη επώνυμους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει τη χρήση με αρνητικό πρόσημο.

Την ίδια στιγμή, ξεχωριστή έρευνα της IDC έδειξε ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους η Apple πώλησε 13,2 εκατ. iPads, εξασφαλίζοντας έτσι μερίδιο 26,6% στην παγκόσμια αγορά. Συνολικά πωλήθηκαν 49,6 εκατ. tablets παγκοσμίως το συγκεκριμένο διάστημα, έναντι 53,8 εκατομμυρίων το 2016. 

Τη δεύτερη θέση στην αγορά διατήρησε η Samsung, με το μερίδιό της να μειώνεται ελαφρώς στο 12,7% από 12,9%, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 7 από 8,1 εκατομμύρια.

Τα έξυπνα κινητά
Αναφορικά με την αγορά έξυπνων κινητών, τα τελευταία στοιχεία της Strategy Analytics για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έδειξαν ότι πωλήσεις μειώθηκαν 9% παγκοσμίως στα 400 εκατ. συσκευές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία των έξυπνων κινητών. Η Apple κατέκτησε την πρώτη θέση με μερίδιο 19%, υποσκελίζοντας τη Samsung στη δεύτερη θέση. Η μείωση των πωλήσεων οφείλεται στη συρρίκνωση της τεράστιας αγοράς της Κίνας, όπου η ζήτηση μειώθηκε 16% σε ετήσια βάση. Καθ’ όλη τη διάρκεια πάντως του 2017 οι παγκόσμιες πωλήσεις έξυπνων κινητών αυξήθηκαν οριακά 1%, ξεπερνώντας το 1,5 δισ. συσκευές για πρώτη φορά έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Strategy Analytics. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα