ΔΝΤ: Έτοιμο για στήριξη στη Βενεζουέλα, εάν ζητηθεί

Ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 12:14
UPD:12:27
REUTERS/YURI GRIPAS

Βαθειά ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στην Βενεζουέλα εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ δηλώνει έτοιμο να προσφέρει οικονομική ή άλλου είδους στήριξη. Αυτό, όμως, όπως ξεκαθαρίζει προϋποθέτει αίτημα από τη χώρα. 

«Είμαστε όλοι ανήσυχοι για την ολόενα και βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα. Οι πληροφορίες για εκταταμένες ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής, για επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και της υγείας των πολιτών, προκαλούν σε όλους έντονο προβληματισμό» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή το Ταμείο περιορίζεται στο να παρακολουθεί την κατάσταση και να συγκεντρώνει πληροφορίες, όχι μόνο για τις συνθήκες στη χώρα, αλλά και για τον αντίκτυπό τους στις γειτονικές οικονομίες. «Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία μπορούμε, δεν είναι πάντα εύκολο» είπε. 

Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ θα μπροούσε να εμπλακεί περισσότερο, τόνισε: «Είμαστε βεβαίως πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε ένα κράτος- μέλος. Αλλά προσφέρουμε στήριξη μόνο ύστερα από πρόκληση της ίδιας της χώρας, οπότε το να υπάρξει αίτημα των αρχών της Βενεζουέλας θα ήταν οπωσδήποτε πρϋπόθεση». 

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας της Βενεζουέλας κατά 15% το 2018, ενώ βλέπει εκτίναξη του πληθωρισμού στη χώρα στα δυσθεώρητα επίπεδα του 13.000% έως το τέλος του έτους, καθώς το νόμισμα έχει χάσει την αξία του.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα