Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και την εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα έργα διεκδικεί η Siemens, όπως λέει ο επικεφαλής του ομίλου Τζο Κέζερ στην DW.
Τριάντα εκατομμύρια δολάρια, κυρίως υπο μορφή δανείων, κατάφερε να συγκεντρώσει η διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στο γειτονικό Κουβέϊτ. Το ποσό είναι μάλλον ταπεινό σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, τις οποίες η ιρακινή κυβέρνηση εκτιμά σε 88 δισεκατομμύρια, υπολογίζοντας μάλιστα ότι σε ένα πρώτο στάδιο απαιτούνται περίπου 22 δις για να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες.
Σε κάθε περίπτωση δεν λείπουν οι διεργασίες για τα επόμενα βήματα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επόμενη μέρα» φιλοδοξεί να διαδραματίσει η γερμανική Siemens. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζο Κέζερ «οι άνθρωποι στο Ιράκ δικαιούνται μία καλύτερη ζωή. Η κυβέρνηση έχει βάλει τις βάσεις για το μέλλον, καταπολεμώντας την τρομοκρατία και παρουσιάζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Επιδιώκει ταχύτερους ρυθμούς στην ανοικοδόμηση, θέλει να αναδείξει το ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».
Ο Τζο Κέζερ υπενθυμίζει ότι η Siemens δεν αποχώρησε από το Ιράκ ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες. Μετά από 80 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δραστηριότητας, επισημαίνει, στρέφεται τώρα προς το μέλλον. Σήμερα η ιρακινή κυβέρνηση αναζητεί συνεργάτες και χρηματοδότες για 157 μεγάλα έργα που θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ποιά από αυτα μπορεί να προσελκύσουν έναν μεγάλο ξένο επενδυτή;
«Με το υπουργείο Ηλεκτροδότησης υπογράψαμε πρόσφατα μία σειρά συμφωνιών, προκειμένου να συντηρήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε επτά μονάδες γεννητριών σε τέσσερα διαφορετικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο κεντρικό Ιράκ, στην περιοχή της Βασόρας, στο Σαλάχ Αλ Ντιν, καθώς και στην περιοχή του Ευφράτη. Τα έργα θα βελτιώσουν τις δυνατότητες και την αξιοπιστία του δικτύου, ώστε να παράγει περισσότερα από 1.000 MW ημερησίως- δηλαδή 400 MW περισσότερα απ' ό,τι σήμερα- επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων».
Αιτιάσεις περί διαφθοράς;
Ωστόσο οι συνθήκες στο Ιράκ δεν θεωρούνται ιδανικές για τους ξένους επενδυτές. Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη δωρητών στο Κουβέϊτ, ο γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ εξέφρασε τον προβληματισμό του για δομικά προβλήματα όπως η γραφειοκρατία, η έλλειψη διαφάνειας στην ανάθεση μεγάλων έργων και η καλπάζουσα διαφθορά. Δεν λειτουργούν αποτρεπτικά όλα αυτά; Ο Τζο Κέζερ δεν φαίνεται να πτοείται.
«Είμαστε κοντά στον ιρακινό λαό για περισσότερα από 80 χρόνια» λέει. «Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη χώρα, βοηθούμε την τοπική κοινωνία και τηρούμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Το ίδιο κάναμε άλλωστε και στην Αίγυπτο, όπου κατασκευάσαμε και παραδώσαμε σε χρόνο-ρεκόρ τρία από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε όλον τον κόσμο. Κάτι παρόμοιο επιδιώκουμε αυτή την εποχή και στο Ιράκ».
«Ενεργειακή συνεργασία» με την κυβέρνηση της Βαγδάτης
H Siemens υποστηρίζει ότι δεν θέλει απλώς να αναλάβει ορισμένα μεγάλα έργα, αλλά αποβλέπει σε μία στρατηγική συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ. Σύμφωνα με τον Τζο Κέζερ η διασφάλιση της ηλεκτροδότησης είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και μία μεγάλη πρόκληση για τη σημερινή κυβέρνηση του Ιράκ.
«Γνωρίζουμε ότι το ενεργειακό δίκτυο της χώρας είναι υπερφορτωμένο και επιβαρύνεται συχνά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αν συνυπολογίσομε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, το Ιράκ χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40 GW μέχρι το 2025. Χρειάζονται λοιπόν νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα προσφέρουν καινοτόμες λύσεις, αλλά επιπλέον απαιτείται καλή συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου».
Για να γίνουν όλα αυτά, η Siemens έχει ηδη συντάξει μία μελέτη για την ηλεκτροδότηση της χώρας και επιχειρεί να υποδείξει λύσεις τόσο για την υλοποίηση των έργων, όσο και για τη χρηματοδότησή τους. Η διάσκεψη δωρητών στο Κουβέιτ έχει εξετάσει πολλές και διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης για τα μεγάλα έργα που απαιτεί η ανοικοδόμηση της χώρας.
Για παράδειγμα η Βρετανία, ένας από τους μεγαλύτερους μέχρι στιγμής δωρητές, υπόσχεται δάνεια ενός δισεκατομμυρίου ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια. Το Κουβέϊτ και οι άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου συγκεντρώνουν από κοινού πέντε δισεκατομμύρια σε δάνεια, εξαγωγικές εγγυήσεις, αλλά και άμεσες επενδύσεις. Η Γερμανία θα παράσχει και φέτος, όπως και πέρσι, 350 εκ. ευρώ. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και υποδομών για τους πρόσφυγες.