Οριακά κέρδη στην Ευρώπη

O πετρελαϊκός τομέας ευνόησε τη Wall Street
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 00:01

ΟΡΙΑΚΑ κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αναζωπύρωση των ανησυχιών για την οικονομία αντιστάθμισαν τα νέα για εξαγορές και την ευφορία στις μετοχές εταιρειών φυσικών πόρων, ενώ η Wall Street ευνοήθηκε από τα κέρδη στον πετρελαϊκό τομέα μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Οι επενδυτές παρέμειναν νευρικοί εν όψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Φέντεραλ Ριζέρβ, ενώ ο απόηχος των αυστηρών δηλώσεων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις συναντήσεις του ΔΝΤ στη Σιγκαπούρη αποθάρρυναν δραστηριότητα αγοραστών.

Οι αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2007, ενδεχομένως πάνω από το 4% εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο για τον πληθωρισμό.

Οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν αρχικά, προκλήθηκαν από τον πανικό που δημιούργησε το κλείσιμο του Καπιτωλίου στις ΗΠΑ, καθώς υπήρχαν φόβοι για τρομοκρατική επίθεση. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με οριακή άνοδο στις 1.374,02 μονάδες.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.926,33 μονάδες με απώλειες 0,19%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.146,96 μονάδες με κέρδη 0,04% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.890,20 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,22%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έκλεισε με οριακή μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ τα 13 από 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης σημείωσαν κέρδη.

Σημαντική πτώση που έφτασε το 25% κατέγραψε ο τίτλος της CSR, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για τις πωλήσεις του τρίτου και τέταρτου τριμήνου της φετινής χρήσης, λόγω μειωμένης ζήτησης.

Από τον τεχνολογικό κλάδο επίσης, απώλειες 1,1% σημείωσε η Nokia.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι ενεργειακές μετοχές, λόγω της ανόδου της τιμής του αργού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η Total ενισχύθηκε 0,7% και η Repsol 0,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν και ορισμένες μεταλλευτικές μετοχές, λόγω της ανόδου της τιμής του χαλκού. Η BHP έκλεισε με κέρδη 1,9% και η Vedanta Resources με άνοδο 3%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα