Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., μετά την υποχώρηση του γιέν στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας την αξία των κερδών των εταιρειών που βασίζονται στις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της BHP Billiton και της Woodside Petroleum Ltd. οδήγησαν τις μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής υψηλότερα, μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού, του χρυσού και του αργού πετρελαίου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 128,02 μονάδες στις 12:23 μ.μ. στο Τόκυο. Οκτώ από τους 10 κλάδους που τον αποτελούν, σημείωναν κέρδη.

Στην Ιαπωνία, όπου η αγορά ήταν κλειστή χθες, ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 15.975,07 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που δανείζουν καταναλωτές, όπως της Aiful Corp., αναρριχήθηκαν στα ύψη μετά την ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος ότι θα επιτρέψει στους μη τραπεζικούς οίκους να συνεχίσουν τη χρέωση υψηλότερων επιτοκίων από τις τράπεζες για τρία χρόνια πριν επιβληθούν άλλοι όροι στα επιτόκια δανεισμού.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Κίνα, όπως και στις λοιπές αγορές της περιφέρειας, πλην της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας.

Το γιέν υποχώρησε στα 117,95 έναντι του δολαρίου στη Ν. Υόρκη, από 117,55 που ήταν αργά στις 15 Σεπτεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα άγγιξε τα 118,28 έναντι του δολαρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα 118,60 γιέν όπου είχε υποχωρήσει στις 17 Απριλίου. Αδύναμο ιαπωνικό νόμισμα σημαίνει ότι η αξία των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ αυξάνεται, ενώ τα προϊόντα της γίνονται πιο ανταγωνιστικά. Νωρίτερα το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 118,05 έναντι του δολαρίου.

Ο χαλκός σημείωσε χθες άνοδο 2,5% στο London Metal Exchange. Ο ψευδάργυρος αναρριχήθηκε 5,2% και το νικέλιο σημείωσε άνοδο 4,3%. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο 1,8%, φθάνοντας στα 593,20 δολ. η ουγγιά στη Ν. Υόρκη, μετά τις απώλειες 7,8% των 10

τελευταίων ημερών.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 63,80 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 24 Αυγούστου. Σημείωσε απώλειες για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, κάτω από τα 64 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Νωρίτερα το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 64,07 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα