Τρίτη ημέρα ανόδου για το αργό

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 07:09

ΑΝΟΔΙΚΑ, για τρίτη ημέρα, κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η υποχώρηση κατά 15 δολ. των τιμών του τους δύο τελευταίους μήνες δεν αντικατοπτρίζει τα πιθανά προβλήματα στην παραγωγή, εν όψει του της αύξησης της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο.

Χθες το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά μετά την καθυστέρηση της BP Plc, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, να αρχίσει πάλι την παραγωγή των 250.000 βαρελιών ημερησίως, σε εγκατάστασή της στον Κόλπο του Μεξικό, μετά από 18 μήνες. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο 3,2% από τα 62,03 δολ. το βαρέλι στα οποία υποχώρησαν στις 15 Σεπτεμβρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Μαρτίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 27 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 64,07 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:45 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Τα συμβόλαια, που λήγουν αύριο, σημείωσαν άνοδο 47 σεντς, φθάνοντας χθες τα 63,80 δολ. το βαρέλι.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Νοεμβρίου, σημείωσαν άνοδο 29 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 64,74 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Χθες, σημείωσαν άνοδο 0,7%.

Ο Κόλπος του Μεξικό αποτελεί περίπου το 25% της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ. Η ΒΡ είχε σχεδιάσει την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασής της, Thunder Horse, που υπέστη ζημίες από τους τυφώνες το 2005, στις αρχές του επόμενου έτους. Οι δυσκολίες στη λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, θα καθυστερήσουν την παραγωγή έως τα μέσα του 2008, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η ζήτηση πετρελαίου, αυξάνεται παγκοσμίως το τέταρτο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου τα διϋλιστήρια παράγουν πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Η ζήτηση το τέταρτο τρίμηνο θα αγγίξει τα 85,6 εκατ. βαρέλι ημερησίως, 2,2% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ στις 15 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα