ΠΣΕ: 17,5 με 20 δισ. ευρώ οι εξαγωγές το 2006

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006 10:51

Από 17,5 έως 20 δισ. ευρώ θα κυμανθούν στα τέλη του 2006 οι ελληνικές εξαγωγές, εάν συνεχιστούν οι έντονα ανοδικές τάσεις του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες μεταβολές της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Αυτό προκύπτει από την αναλυτική εξέταση των εξαγωγικών επιδόσεων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Ειδικότερα, η επιταχυνόμενη άνοδος των εξαγωγών στο πρώτο εξάμηνο του 2006, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, οδήγησε την αξία τους σε 8.073 εκ. €, από 6.604 εκ. € στο αντίστοιχο διάστημα του 2005, κατά 22,2% υψηλότερα ή σε 9.917 εκ $ από 8.481 εκ. $ και 16,9% υψηλότερα.

Η αύξηση είναι σχεδόν γενική προς όλες τις περιοχές, εκτός της Β. Αμερικής και των πολύ περιορισμένων εξαγωγών προς τις χώρες της Αφρικής και της Ν. Α. Ασίας. Η αύξηση των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες εξακολουθεί να είναι υψηλότερη. Αυτό σημαίνει ότι η γεωγραφική επέκτασή τους συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος προσδίδοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στις εξαγωγικές επιδόσεις. Ειδικότερα η αύξηση της αξίας των εξαγωγών προς τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής έφτασε σε 65% και ήταν υψηλότερη από την άνοδο των εισαγωγών από την ίδια περιοχή (57%).

Κατά το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές κινήθηκαν με βραδύτερο αυξητικό ρυθμό (17,5%) σε σχέση με τις εξαγωγές που βελτίωσαν έτσι το ποσοστό κάλυψης στις εισαγωγές. Παρ’ όλα αυτά λόγω της μεγάλης διαφοράς το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 11,4%.

Αυξημένες ήταν οι εξαγωγές όλων των μεγάλων κατηγοριών αγαθών. Η άνοδος των εξαγωγών των «πρώτων υλών» (5,8% του συνόλου των εξαγωγών) και των «καυσίμων» (13,5% του συνόλου) είναι σημαντικά υψηλότερη από την αύξηση του συνόλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα