Ευφορία διατήρησε το ράλι

Στα υψηλότερα δύο εβδομάδων η Ευρώπη
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 00:01

ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ το αρχικό ράλι στη Wall Street μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν αλλά η άνοδος έχασε ελαφρώς τη δυναμική της όταν ο Μπερνάνκι συνέστησε ότι τα πληθωριστικά ρίσκα παραμένουν. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες απογειώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου στα κατώτερα εξαμήνου εξασθένησε τις ανησυχίες για το κόστος ενέργειας.

Η αρχική ευφορία στα αμερικανικά χρηματιστήρια διατηρήθηκε στον απόηχο της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ενώ το ηθικό των επενδυτών ήταν ήδη βελτιωμένο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου η οποία θα βοηθήσει τις εταιρικές κερδοφορίες και θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 1,1% στις 1.380,9 μονάδες αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης είναι περίπου 2% χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ πενταετίας που κατέρριψε το Μάιο και υψηλότερα 8% από την αρχή του έτους. Ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,59% κι έκλεισε στις 5,866. 20.

Aνοδικά κινήθηκε και ο CAC 40, σημειώνοντας αύξηση 1.50% κι έκλεισε στις 5.192, 74. Κέρδη της τάξης του 1.38% είχε και ο DAX, που έκλεισε στις 5.954,38.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια εφόσον μειώνει τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να βοηθήσει να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και των εταιρικών κερδών, παρά τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

Η μετοχή της DaimlerChrysler, της πέμπτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, ενισχύθηκε κατά 1,4%. Η British Airways,η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη, είχε άνοδο 4% και η Lufthansa ενισχύθηκε κατά 2,1%. Η Continental σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,3%.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,98% στις 15.718,67 μονάδες, στο κατώτερο πέντε εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα