Amaranth: Στα 6 δισ. δολ. οι ζημίες μετά την μεταβίβαση

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 10:31

ΑΥΞΗΣΗ κατά 1,4 δισ. δολ. σημείωσαν αυτήν την εβδομάδα οι ζημίες της Amaranth Advisors LLC, της εταιρείας hedge-fund που κατέρρευσε μετά τις λανθασμένες τοποθετήσεις της στον κλάδο του φυσικού αερίου, επειδή δεν είχε τα απαιτούμενα περιουσιακά στοιχεία για να αποφύγει το κλείσιμο.

Τα κύρια κεφάλαια της Amaranth, υποχώρησαν 65% ή πλέον των 6 δισ. δολ. αυτόν τον μήνα έως και τις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με επιστολή του ιδρυτή της, Νίκολας Μαούνης, προς τους επενδυτές, αργά χθες βράδυ. Αυτό, αφήνει την Amaranth που εδρεύει στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ των ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερα των 3,5 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία έδωσε το χαρτοφυλάκιο του τομέα της ενεργείας σε άλλους επενδυτές και πούλησε άγνωστες επενδύσεις. «Οι εμπορικές συναλλαγές, περιόρισαν περαιτέρω τις ζημίες από το φυσικό αέριο και μας βοήθησαν να διατηρήσουμε τις πιστωτικές μας διευκολύνσεις, καθώς να μειώσουμε το κίνδυνο συνεχών ρευστοποιήσεων από τους πιστωτές μας», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Citadel Investment Group LLC, το hedge-fund ύψους 12 δισ. δολ. που διαχειρίζεται ο Κένεθ Γρίφιν, στο Σικάγο και η JPMorgan Chase & Co., ξεκαθάρισαν τις θέσεις που πήρε η Amaranth, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα. Από την άλλη πλευρά η Citigroup Inc., η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, είχε διαπραγματεύσεις χθες για την αγορά μεριδίου στην Amaranth, σύμφωνα με άλλους ανθρώπους, γνώστες του θέματος.

Ο Σον Πάτισον, εκπρόσωπος της Amaranth, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Στελέχη της Citadel, και της JP Morgan, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, επίσης δεν δέχθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Η Amaranth μεταβίβασε τα παράγωγα του φυσικού αερίου που κατέχει με «σημαντικές ζημίες» και πούλησε άλλα περιουσιακά στοιχεία, αναφέρεται στην επιστολή του Μαούνης, αντίγραφο της οποίας έχει στην κυριότητά του το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα