Merck KGaA: 10,6 δισ. ευρώ για την απόκτηση της Serono

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006 10:09
UPD:15:58

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της ελβετικής Serono SA, αντί του ποσού των 10,6 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολ.) με στόχο να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας της Ευρώπης, έκλεισε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία, Merck KGaA, που απέτυχε να αποκτήσει την ανταγωνίστριά της Schering AG, φέτος.

Η Merck, συμφώνησε να αποκτήσει το μερίδιο που κατέχει ο δισεκατομμυριούχος Ερνέστο Μπερταρέλι, στην εταιρεία και να κάνει δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο.

Η Merck έχασε την Schering από την Bayer AG τον Μάρτιο και τώρα στοχεύει σε μία φαρμακοβιομηχανία που αγωνίζεται να αναπτύξει νέα προϊόντα και να μειώσει την εξάρτησή της από την αγορά των σκευασμάτων κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο Μπερταρέλι, από την άλλη πλευρά, έψαχνε για αγοραστή της Serono για περίπου ένα έτος, ενώ το σκεύασμα με τις καλύτερες πωλήσεις της εταιρείας, επιτρέπει στην γερμανική φαρμακοβιομηχανία να εισέλθει σε ένα νέο φαρμακευτικό πεδίο.

Οι υποψήφιοι αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της GlaxoSmithKline Plc και της Novartis AG, απομακρύνθηκαν από την προσπάθεια εξαγοράς της Serono, νωρίτερα μέσα στο έτος. Ο Μπερταρέλι, 40 ετών, επιδιώκει την πώληση του μεριδίου του, καθώς προετοιμάζεται να διατηρήσει τον τίτλο στον ιστιοπλοϊκό αγώνα America's Cup που κατέκτησε το 2003.

Η Merck, ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ. Η εταιρεία επιδιώκει εξαγορές στον κλάδο, επειδή το σκέλος των φαρμάκων της είναι πολύ μικρό για να είναι ανταγωνιστικό σε μία αγορά ύψους 550 δισ. δολαρίων.

Με την εξαγορά της Serono, οι πωλήσεις της Merck θα αυξηθούν ετησίως κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας έτσι την Boehringer Ingelheim, τη δεύτερη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία της Γερμανίας.

Τον Ιούλιο η Merck είπε ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν. Η Μerck δεν είναι συγγενική της φαρμακοβιομηχανίας Merck & Co. στις ΗΠΑ. Είναι η τρίτη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία αντιγράφων φαρμάκων στον κόσμο και ελέγχει γύρω στο 70% της αγοράς υγρών κρυστάλλων παγκοσμίως, των χημικών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την κατασκευή τηλεοράσεων με επίπεδες οθόνες.

Τον Ιούλιο η Serono ανακοίνωσε την αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 8% το δεύτερο τρίμηνο. Τα έσοδα από το καλύτερο σε πωλήσεις της σκεύασμα, αυξήθηκαν 11%, φθάνοντας στα 362 εκατ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα