Σρι Λάνκα: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων

Για τον περιορισμό του πληθωρισμού
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2006 08:11

ΣΤΗΝ απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμού που τροφοδοτήθηκε από την ανάπτυξη της οικονομίας και τον υψηλότερο δανεισμό, αλλά και για να περιορίσει την υποχώρηση του νομίσματός της.

Σε μια απρογραμμάτιστη κίνηση, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 9,625% και σε νέα υψηλά επίπεδα 3,5 ετών. Η τράπεζα, που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις 15 Σεπτεμβρίου, θα αποφάσιζε πάλι για αυτά στις 13 Οκτωβρίου.

Η τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων φέτος, γίνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μετά την δήλωση του διοικητή της, ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός. Στη σημερινή της ανακοίνωση αναφέρεται ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό 8% και αύξησε τα επιτόκια εξ αιτίας του υπερβολικού δανεισμού, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η ενδεικτική απόδοση των ομολόγων τριετούς διάρκειας, αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης στο 11,5% στις 9:15 π.μ., στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο. Μία μονάδα βάσης είναι ίση με 0,01%. Το νόμισμα της χώρας, η ρουπία, διαπραγματεύθηκε στις 103,67 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, μετά το κλείσιμό της χθες στις 103,43.

Χθες το νόμισμα της χώρας υποχώρησε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε πλέον του 15%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να διοχετεύσει κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα τις δύο τελευταίες ημέρες.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός της Σρι Λάνκα, είναι ο υψηλότερος μεταξύ των 15 οικονομιών Ασίας-Ειρηνικού. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 15,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την άνοδό τους 14,7% τον Ιούλιο και τα επίπεδα ρεκόρ του 17,7% τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα