Ιαπωνία: Σε επίπεδα ρεκόρ η βιομηχανική παραγωγή

Ανοδικά κινείται και ο πληθωρισμός
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 07:07

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, δίνοντας στην Κεντρική Τράπεζα χώρο, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού μέχρι το τέλος της οικονομικής χρήσης, τον Μάρτιο.

Ο δείκτης της παραγωγής αυξήθηκε 1,9% έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας στο Τόκυο. Ο πληθωρισμός, εκτός των νωπών τροφίμων, αναρριχήθηκε 0,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Βιομηχανική παραγωγή και πληθωρισμός, διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Τα στοιχεία στηρίζουν την υπόσχεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αυξήσει το κόστος δανεισμού, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και η οικονομία αναπτύσσονται. Η έκθεση Tankan για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις 2 Οκτωβρίου, εκτιμάται να δείξει ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους με τον ταχύτερο ρυθμό σε 16 χρόνια.

Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 4,1% τον Αύγουστο, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων πενταετούς διάρκειας, αυξήθηκαν 1 μονάδα βάσης, στο 1,115% στις 12:17 μ.μ. στο Τόκυο. Οι αποδόσεις τους υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών στις 26 Σεπτεμβρίου και στο 1,05%. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,77 ανά δολάριο, έναντι 117,76 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Ο δείκτης παραγωγής αναρριχήθηκε στο 106,9, τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι εξαγωγές σημείωσαν επίσης αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ. Η παραγωγή, εποχιακώς προσαρμοσμένη, υποχώρησε 0,9% τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα