Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, η οποία αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και τον Dow Jones Industrial Average (DJIA), που έκλεισε λίγο πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc., οδήγησαν τα κέρδη.

Κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Bank of China Ltd. μετά την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, που προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί φέτος. Απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Sony Corp., μετά την ανακοίνωση της International Business Machines Corp. και της Lenovo Group Ltd., ότι θα ανακαλέσουν τις μπαταρίες ιαπωνικής παραγωγής, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πάρουν φωτιά.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 0,2%, φθάνοντας στις 128,46 μονάδες στις 11:40 π.μ. στο Τόκυο, σημειώνοντας άνοδο μετά το διήμερο ράλι του 2,2%. Ο δείκτης οδεύει να κλείσει με άνοδο 1,3% αυτήν την εβδομάδα και με κέρδη 1,2% αυτό το τρίμηνο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 16.082,80 μονάδες, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Ανοδο 0,7%, σημείωσε ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα, τη μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών δεικτών της Ασίας. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ πτωτικά κινήθηκαν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας. Κλειστές παρέμεινα για δεύτερη ημέρα οι αγορές στις Φιλιππίνες, εξ αιτίας του τυφώνα που πλήττει τη χώρα.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία αυξήθηκε 1,9% τον Αύγουστο, μετά την υποχώρησή της κατά 0,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας στο Τόκυο. Η παραγωγή ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων μερίδας οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει αύξηση 2%.

Διαφορετική έκθεση στη χώρα έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή, εκτός των νωπών τροφίμων, σημείωσαν άνοδο 0,3% τον Αύγουστο, όπως προέβλεπαν κατά μέσον όρο οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Στο μεταξύ αμετάβλητος, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών και στο 4,1%, διατηρήθηκε η ανεργία τον μήνα που πέρασε.

Χθες, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ για τέταρτη ημέρα, ωθώντας τον Dow Jones Industrial Average (DJIA), λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ των 2.000 μονάδων και κατά περίπου έξι μονάδες. Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε 0,3%, στα 62,76 δολ. το βαρέλι, περιορίζοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Προσφάτως το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 62,35 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα