ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες εβδομάδας, σε σύνολο πέντε, οδεύει να σημειώσει το γιέν, καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας, θα επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος.
Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,80 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:44 π.μ. στο Τόκυο, από 116,56 που ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση από αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όπου υποχώρησε στα 117,95, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Σεπτεμβρίου. Το νόμισμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Westpac, θα ισχυροποιηθεί στα 111 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του έτους.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας – εποχιακώς προσαρμοσμένη – αυξήθηκε 1,9%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 42 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 2%.
Οι τιμές καταναλωτή – εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων – αναρριχήθηκαν 0,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του, λιγότερο του 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μελετήσει το θέμα της ανόδου των τιμών καταναλωτή και το εάν αυτή είναι σταθερή για να αποφασίσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της χώρας, υπεύθυνο για θέματα εξωτερικών σχέσεων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τόκυο στις 27 Σεπτεμβρίου.
Στην Ιαπωνία, τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε περίπου έξι χρόνια τον Ιούλιο, στο 0,25%, καθώς η χώρα προσπαθούσε να καταπολεμήσει τον αντιπληθωρισμό επτά ετών.