Ν. Κορέα: Υψηλότερες των προβλέψεων οι εξαγωγές φέτος

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 08:22

ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των εκτιμήσεων της κυβέρνησης, για αύξηση 12% το 2006, προβλέπονται να είναι οι εξαγωγές της Ν. Κορέας, ενώ θα αυξηθούν με διψήφιο ρυθμό και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου και Ενεργείας της χώρας, Τσανγκ Σάε Κουν.

«Ανησυχούσαμε πολύ στην αρχή του έτους, αλλά στην πραγματικότητα η οικονομία ήταν πιο δυνατή από ότι περιμέναμε», είπε ο Τσανγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σεούλ στις 27 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνοντας: «Οι εξαγωγές πιθανόν να υπερβούν τις προβλέψεις μας φέτος και το επόμενο έτος».

Οι εξαγωγές οδήγησαν στην μακροβιότερη οικονομική ανάπτυξη σε μια δεκαετία στη χώρα, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη, αγόρασαν περισσότερα κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά από τη Ν. Κορέα. Η αύξηση των εξαγωγών, που αποτελούν περίπου το 40% της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας, εξασφαλίζουν ότι η ανάπτυξη δεν θα συρρικνωθεί τη στιγμή που οι δαπάνες των καταναλωτών και οι κατασκευές των κατοικιών μειώνονται.

Το νόμισμα της χώρας, ουόν, οδεύει να σημειώσει μηνιαία άνοδο έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, την πρώτη από τον Απρίλιο. Το ουόν σημείωσε άνοδο 0,04%, φθάνοντας στα 944,30 έναντι του δολαρίου στις 11:30 π.μ. στη Σεούλ.

Ο Τσανγκ εκτιμά ότι οι εξαγωγές το 2006 θα έχουν αξία υψηλότερη των 318 δισ. δολ., που εκτιμούσε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν 14% το οκτάμηνο που έληξε στις 31 Αυγούστου, φθάνοντας στα 208,7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 14 Σεπτεμβρίου, η οικονομία της Ν. Κορέας προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5%, από 5,5% και ότι η ανάπτυξη το 2007, θα είναι 4,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα