Τις αισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2018 επισκιάζουν ποιοτικά στοιχεία που θέτουν εν αμφιβόλω τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία απαιτείται ανάπτυξη 3,1% στο δ’ τρίμηνο για να επιτευχθεί ο στόχος του 2017. Στην αντίστοιχη μελέτη εκφράζεται ανησυχία για τη μείωση των επενδύσεων και την αύξηση των εισαγωγών.
Στο μεταξύ, μειώνεται αντί να αυξάνεται η νέα επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ΙΟΒΕ, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν το 2016 σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, υποχωρεί στο 5,7% (περίπου 380.000 άτομα) από 6,7% το 2015.
Κύρια πηγή πηγή προβληματισμού παραμένουν τα παγιωμένα προβλήματα που αφορούν στη γραφεοικρατία, στο φορολογικό πλαίσιο, όπως και στη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Ο προυπολογισμός για το 2018 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% και ανεργία 18,4%.
Τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία θα πλαισιώσει τη σημερινή ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού έδωσαν χθες το βράδυ οι εκατέρωθεν βολές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η αντιπολίτευση εστιάζει στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί να εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, τη διετία 2019-20, και προβλέπουν περικοπή της δαπάνης για τις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.
Στο αφήγημα για οριστική απαλλαγή τα μνημόνια και την κρίση επιμένει η κυβέρνηση, την ώρα που οι θεσμοί τηρούν απόσταση από το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα.
naftemporiki.gr