Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 13:27

Προϋπολογισμός σε πήλινα πόδια

Τις αισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2018 επισκιάζουν ποιοτικά στοιχεία που θέτουν εν αμφιβόλω τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Τις αισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2018 επισκιάζουν ποιοτικά στοιχεία που θέτουν εν αμφιβόλω τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία απαιτείται ανάπτυξη 3,1% στο δ’ τρίμηνο για να επιτευχθεί ο στόχος του 2017. Στην αντίστοιχη μελέτη εκφράζεται ανησυχία για τη μείωση των επενδύσεων και την αύξηση των εισαγωγών.

Στο μεταξύ, μειώνεται αντί να αυξάνεται η νέα επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ΙΟΒΕ, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν το 2016 σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, υποχωρεί στο 5,7% (περίπου 380.000 άτομα) από 6,7% το 2015.

Κύρια πηγή πηγή προβληματισμού παραμένουν τα παγιωμένα προβλήματα που αφορούν στη γραφεοικρατία, στο φορολογικό πλαίσιο, όπως και στη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία θα πλαισιώσει τη σημερινή ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού έδωσαν χθες το βράδυ οι εκατέρωθεν βολές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η αντιπολίτευση εστιάζει στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί να εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, τη διετία 2019-20, και προβλέπουν περικοπή της δαπάνης για τις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.

Στο αφήγημα για οριστική απαλλαγή τα μνημόνια και την κρίση επιμένει η κυβέρνηση, την ώρα που οι θεσμοί τηρούν απόσταση από το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα.

naftemporiki.gr