Περού: Υποχώρησε στο 0,03% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 13:37

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση από τις προβλέψεις σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στο Περού, αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών των καυσίμων.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,03%, από 0,14% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Εξι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,13%.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, ενδέχεται να ωθήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να μην προχωρήσουν στην αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Τα επιτόκια διατηρούνται στο 4,5% και στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών τους τέσσερις τελευταίους μήνες, μετά την αλυσίδα έξι αυξήσεων από τον Δεκέμβριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Περού αυξήθηκε στο 2% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, από 1,9% που ήταν τον Αύγουστο. Ο δείκτης είναι ακόμη ο χαμηλότερος μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οικονομιών της Λατινικής Αμερικής και βρίσκεται κάτω από το όριο του 2,5% που έχει θέσει για το έτος η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Η επόμενη συνάντηση των μελών της θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου.

Το νόμισμα της χώρας, σολ, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας άνοδο 0,1%, στα 3,2465 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Το σολ φέτος έχει σημειώσει άνοδο 5,3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Οι τιμές των καυσίμων υποχώρησαν 1,3% τον Σεπτέμβριο, μετά την πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, αναγκάζοντας τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες διΰλισης της χώρας, την Repsol YPF SA της Ισπανίας και την κρατική Petroleos del Peru SA, να προχωρήσουν στη μείωση των τιμών κατά μέσον όρο 6% τον περασμένο μήνα.

Οι τιμές των τηλεφωνικών κλήσεων μειώθηκαν κατά 1,2% και οι τιμές των εισιτηρίων κατά 0,9%. Αντιθέτως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξήθηκαν 1,5%, ενώ του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσαν αύξηση 0,4% και το κόστος των υπηρεσιών υγείας αυξήθηκα 0,3%. Οι τιμές των ενδυμάτων αυξήθηκαν 0,1%.

Αύξηση 0,05% σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων, μετά την άνοδο 2,4% των τιμών των αλιευμάτων. Οι τιμές του καλαμποκιού και της ζάχαρης υποχώρησε 14% και 2,4% αντιστοίχως, διατηρώντας χαμηλά τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα