Ε.Ε.: Εννέα κράτη υπερέβησαν τις ποσοστώσεις παραγωγής γάλακτος

Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 13:56

Με την καταβολή εισφορών συνολικού ύψους 377 εκατ. € απειλούνται τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπέρβαση των ποσοστώσεων παραγωγής γάλακτος κατά την περίοδο 2005/06 (Απρίλιος – Μάρτιος), σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τις ετήσιες δηλώσεις των κρατών μελών.

Πέρσι το συνολικό ποσό εισφοράς ανήλθε σε 355 εκατ. €. Εννέα κράτη μέλη (Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πολωνία και Πορτογαλία) υπερέβησαν τις ποσοστώσεις παραδόσεων γάλακτος. Οι καθ υπέρβαση ποσότητες αυτές ανέρχονται σε 1.217.000 τόνους, με αποτέλεσμα εισφορά ύψους 376 εκατ. €. Ποσοστό πάνω από 90% της εισφοράς αναλογεί σε 3 κράτη μέλη – Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία. Ωστόσο, η εισφορά για την Πολωνία, η οποία προσωρινώς ανέρχεται σε 91 εκατ. €, πιθανώς να μειωθεί ουσιωδώς μέσω της μετατροπής της μη διατεθείσας ποσόστωσης απευθείας πωλήσεων σε ποσόστωση παραδόσεων. Όσον αφορά τις απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές, για τις οποίες η συνολική ποσόστωση ανέρχεται σε 2 εκατ. τόνους, μόνο η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες ανέφεραν πλεονάσματα, συμποσούμενα σε 2.600 τόνους, με αποτέλεσμα εισφορά ύψους 0,8 εκατ. € επί των απευθείας πωλήσεων.

Για την περίοδο 2005/06, η συνολική ποσόστωση για παραδόσεις σε γαλακτοκομεία ανερχόταν σε 135,5 εκατ. τόνους. Η ποσότητα αυτή υποδιαιρείται σε 880 387 ατομικές ποσοστώσεις για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ-25). Υπάρχει χωριστή ποσόστωση ύψους 2 εκατ. τόνων για απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές, υποδιαιρούμενη σε 107.000 ατομικές ποσοστώσεις.

Σε 16 κράτη μέλη οι παραγωγοί δεν θα καταβάλουν καμιά εισφορά για παραδόσεις, επειδή δεν σημειώθηκε υπέρβαση στις εθνικές ποσότητες αναφοράς. Από τα κράτη μέλη όπου δεν καταβλήθηκε εισφορά για την περίοδο 2005/06, σε τέσσερα κράτη μέλη είχαν καταβληθεί εισφορές για την περίοδο 2004/05 (Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία και Κάτω Χώρες) και 7 είναι κράτη μέλη που προσχώρησαν το 2004, στα οποία δεν καταβλήθηκε εισφορά μετά τη στιγμή της ένταξης (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβενία και Σλοβακία).

Τρόπος κατά τον οποίο λειτουργεί το σύστημα

Το αγελαδινό γάλα διατίθεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση ποσοστώσεις, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, χωρίς πλεονάσματα. Το κάθε κράτος μέλος λαμβάνει δύο ποσότητες αναφοράς ("ποσοστώσεις"), τη μία για παραδόσεις σε γαλακτοκομεία και την άλλη για απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές.

Οι ποσότητες αυτές μοιράζονται στους παραγωγούς (ατομικές ποσοστώσεις) σε κάθε κράτος μέλος. Όπου σημειώνεται υπέρβαση της εθνικής ποσόστωσης, είναι καταβλητέα εισφορά στο οικείο κράτος μέλος εκ μέρους των παραγωγών που συνέβαλαν στο να υπάρξει το πλεόνασμα. Η εισφορά αυτή πρέπει να καταβάλλεται από τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος για τις πάσης φύσεως ποσότητες γάλακτος ή ισοδύναμου γάλακτος που υπερβαίνει την ποσόστωση που διατίθεται στην αγορά στη διάρκεια 12μηνης περιόδου, από την 1η Απριλίου έώς τις 31 Μαρτίου. Οι μη χρησιμοποιούμενες ποσοστώσεις μπορεί να επαναδιατεθούν σε άλλους παραγωγούς του ιδίου κράτους μέλους. Καθ’ έκαστο έτος πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, τα κράτη μέλη οφείλουν να διαβιβάζουν στην Επιτροπή έκθεση με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μηχανισμού ποσοστώσεων γάλακτος κατά την προηγούμενη περίοδο. Η κοινοποίηση αυτή πρέπει να λαμβάνει τη μορφή συμπληρωμένου ερωτηματολογίου το οποίο περιέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τον υπολογισμό της εισφοράς. Το ύψος της εισφοράς είναι 0,3091 €/kg υπέρβασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα