Μ. Δεμερτζή: Μεταβατική περίοδος μετά το ελληνικό πρόγραμμα

Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 16:10
UPD:16:39
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα περάσει από μεταβατική περίοδο που θα περιλαμβάνει επιτήρηση από τους θεσμούς, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης, τον Αύγουστο του 2018, εξέφρασε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Bruegel Μαρία Δεμερτζή, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

«Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει κάποια μεταβατική περίοδος. Δεν πηγαίνουμε σε - ας την ονομάσουμε - απελευθέρωση. Κατά την άποψη μου, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος στην οποία οι θεσμοί θα έχουν όπως τώρα κάποιο ρόλο στον τρόπο που οργανώνεται η ελληνική οικονομία. Ελπίζω αυτή η περίοδος να είναι προβλέψιμη, να ξέρουμε δηλαδή πόσο θα διαρκέσει και πιο ελαφριά σε σχέση με τη σημερινή επιτήρηση», επεσήμανε.

Χαρακτήρισε αναγκαία τη μετατροπή του ESM σε Fund στο οποίο θα μπορούν να καταφεύγουν, υπό προϋποθέσεις, χώρες που χάνουν την πρόσβασή τους στις αγορές. Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα είναι μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμο σε ό,τι αφορά αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό τομέα, όπως δήλωσε.

Ωστόσο παρατήρησε ότι δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει ένας μηχανισμός μεταρρυθμίσεων, αφού αυτές οι πολιτικές λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Δυσκολίες συναντά και η θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού αποφάσεις όπως η φορολόγηση ανήκουν στον στενό πυρήνα της εθνικής διακυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα