Ευ. Τσακαλώτος: «Ραντεβού» με επενδυτές εν όψει του νέου ομολόγου

Ο υπ. Οικονομικών θα έχει σειρά συναντήσεων από σήμερα στη Ν. Υόρκη
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 12:26
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η επίσημη ατζέντα του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Ν. Υόρκη προβλέπει τη συμμετοχή του στο 19ο ετήσιο συνέδριο «Invest in Greece» της Capital Link.

Από την έντυπη έκδοση

Η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, αυτή τη φορά για την άντληση φρέσκου χρήματος και όχι για την ανταλλαγή ομολόγων, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο θα βρεθούν στο επίκεντρο σειράς συναντήσεων που θα έχει από σήμερα κιόλας στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η επίσημη ατζέντα του ταξιδιού προβλέπει τη συμμετοχή του κ. Τσακαλώτου στο 19ο ετήσιο συνέδριο «Invest in Greece» που διοργανώνει η Capital Link. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συναντήσεις που θα έχει με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και προφανές θέμα συζήτησης την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αρχικά σε δοκιμαστικό επίπεδο, με στόχο να είναι όλα έτοιμα στις 21 Αυγούστου όταν πλέον θα έχει εκπνεύσει το 3ο μνημόνιο. Από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει στην ατζέντα προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μη προγραμματισμένες συναντήσεις δεδομένου ότι στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομάδα των θεσμών Declan Costello αλλά και ο εκπρόσωπος του ESM Nicola Giammarioli.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να «κεφαλαιοποιήσει» το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές μετά το ταχύτατο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο. Με το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το 5%, μετά την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιχειρήσει το συντομότερο δυνατόν μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές έχοντας ήδη στο ενεργητικό της τις δύο επιτυχημένες απόπειρες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο. Το θέμα των νέων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων παρακολουθούν στενά και οι εκπρόσωποι των θεσμών καθώς το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η χώρα αλλά και τα ποσά που θα επιχειρήσει να αντλήσει επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά το κονδύλι των τόκων.

Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, προβλέπει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών από σήμερα κιόλας. Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος του συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος θα απευθύνει κεντρική ομιλία. Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα