Ταχύτερη απορρόφηση πόρων ζητεί η Ε.Ε.

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 09:42

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των ρυθμών απορρόφησης από την πρώτη μέρα υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 ζήτησε χθες ο γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Βύρων Καμπαράκης με στόχο να μην επαναληφθούν και στην Δ' προγραμματική περίοδο τα λάθη που έγιναν στο Γ' ΚΠΣ.

Λιγότεροι και αποτελεσματικότεροι τελικοί δικαιούχοι και διαχειριστικές αρχές με διακριτούς ρόλους και λιγότερη γραφειοκρατία θα είναι το κλειδί για την επιτυχία του Δ' ΚΠΣ.

Αυτό τόνισε χθες το ανώτερο στέλεχος της REGIO κ. Καμπαράκης μιλώντας στο 4ο Εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Δ' ΚΠΣ και στόχο είχε αναλυθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, η διαδικασία πιστοποίησης των τελικών δικαιούχων και οι νέες αρχές διαχείρισης και ελέγχου.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Commission, τόνισε ότι τα σφάλματα που έχουν γίνει στην τρίτη προγραμματική περίοδο, γίνονται φανερά από την απώλεια που θα έχουμε ως χώρα από τον κανόνα της αυτόματης αποδέσμευσης πόρων (ν+2) αλλά και νωρίτερα, από την δημοσιονομική διόρθωση των 518 εκ. ευρώ στην οποία υποχρεώθηκε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Καμπαράκης επεσήμανε επίσης το στενό χρονικό περιθώριο που έχει η Ελλάδα προκειμένου να λύσει και τα υπόλοιπα πάγια προβλήματα του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κοινοτικών πόρων.

Το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) κ. Γ. Γιάγκας που ως γνωστό χρηματοδοτεί τις ενεργές δράσεις απασχόλησης και δράσεις για εκπαίδευση και αρχική επαγγελματική κατάρτιση αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των τελικών δικαιούχων.

Ο σχεδιασμός

Ο υφυπουργός οικονομίας κ. Χρήστος Φώλιας τόνισε προηγουμένως ότι πλέον η προετοιμασία του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος.

Στην Δ' προγραμματική περίοδο τα προγράμματα θα είναι λιγότερα και οι τελικοί δικαιούχοι και οι διαχειριστικές αρχές προσαρμοσμένοι στις νέες αυξημένες απαιτήσεις της Ε.Ε.

Στην κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε ότι ιδρύεται στο υπουργείο Οικονομίας μια εποπτική αρχή και για τα πέντε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Δ' ΚΠΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Κώστας Μουσουρούλης τόνισε στη δική του τοποθέτηση ότι οι αυξημένες απαιτήσεις της τέταρτης προγραμματικής περιόδου δεν επιτρέπει αστοχίες ούτε σε προϋπολογισμό ούτε σε 4 χρονοδιαγράμματα ούτε και στην ποιότητα των έργων. Καθιερώνεται ως νέος θεσμός σε ετήσια βάση η γενική συνέλευση των προέδρων των διαχειριστικών αρχών οι οποίοι θα εξετάζουν προβλήματα υλοποίησης διαχείρισης και ποιότητας των έργων.

Στα πέντε ΠΕΠ τα έργα που είναι εθνικής (διαπεριφερειακής) εμβέλειας θα είναι διακριτά από αυτά της τοπικής εμβέλειας και θα υλοποιούνται από τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα