E.E.: Πρόστιμο ενός δισ. ευρώ στη Philip Morris

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 10:03

ΤΟ ΠΟΣΟ του 1 δισ. ευρώ θα καταβάλει η αμερικανική καπνοβιομηχανία Philip Morris στην Ε.Ε. και σε 10 κράτη μέλη μέσα στην επόμενη δεκαετία, ως αποζημίωση για απώλειες φορολογικών εσόδων, εξαιτίας του εκτεταμένου λαθρεμπορίου τσιγάρων. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 55 εκατ. δολάρια.

Οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί επί σειρά ετών σε δικαστική διαμάχη, με την Κομισιόν να κατηγορεί τη Philip Morris ότι διέθετε στην αγορά ανεξέλεγκτες ποσότητες τσιγάρων, που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης περιοχής. Με την τακτική αυτή ευνοούσε το λαθρεμπόριο με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να έχουν μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων.

Στις 9 Ιουλίου 2004 επιλέγοντας τον οδό του συμβιβασμού, προχώρησαν στη σύναψη μιας συμφωνίας πολυετούς ισχύος, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και της παραποίησης/απομίμησης τσιγάρων.

Βάσει της συμφωνίας, η Philip Morris δεσμεύεται να περιορίζει τις πωλήσεις της σε ποσότητες οι οποίες να αντιστοιχούν στη ζήτηση που ισχύει στη νόμιμη αγορά.

Συμβιβαστικό πλαίσιο

Ακόμη, στη συμφωνία έχουν ενσωματωθεί και συγκροτηθεί σε ολοκληρωμένο συμβατικό πλαίσιο οι υφιστάμενες πολιτικές της Philip Morris για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και δέκα κράτη μέλη πρόκειται να λάβουν 1 δισ. ευρώ σε μια διάρκεια 10 ετών. Το ποσό των πληρωμών που θα πραγματοποιήσει η Philip Morris θα αντισταθμίζει απώλειες που έχουν τα κράτη μέλη από το λαθρεμπόριο, ενώ θα χρηματοδοτηθούν και οι δράσεις για την καταπολέμησή του.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης πρωτοβουλία βάσει της οποίας η αμερικανική βιομηχανία θα καταβάλει αποζημιώσεις στα κράτη μέλη σε περίπτωση που υπάρξουν στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα κατασχέσεις γνήσιων προϊόντων της πάνω από κάποιες προκαθορισμένες ποσότητες.

Η κατανομή του ποσού

Χθες η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη προχώρησαν στην κατανομή των χρημάτων. Ετσι από το 1 δισ. ευρώ το 9,70% θα καταλήξει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, διότι και η Ε.Ε. έχει απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ.

Το υπόλοιπο 90,3% θα διατεθεί στα 10 κράτη μέλη ως εξής: Ελλάδα 6,35%, Βέλγιο 6,02%, Γερμανία 24,62%, Γαλλία 10,19%, Ισπανία 10,19%, Πορτογαλία 4,48%, Ελλάδα 6,35%, Ιταλία 28,63%, Φιλανδία 2,63%, Ολλανδία 4,17%, Λουξεμβούργο 1,22%.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα