Tenex, Mitsui: Προς ανάπτυξη ορυχείου ουρανίου στη Ρωσία

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 10:07

ΠΟΣΟΝ 245 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη ορυχείου ουρανίου, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για το καύσιμο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, ενδέχεται να επενδύσουν η Techsnabexport, η κρατική εταιρεία του πυρηνικού καυσίμου στη Ρωσία και η Mitsui & Co.

Η Mitsui, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία εμπορικών συναλλαγών της Ιαπωνίας, θα δαπανήσει 6 εκατ. δολ. σε μία μελέτη σκοπιμότητας για ορυχείο στη ρωσική Απω Ανατολή, σύμφωνα με τον Μασαγιάκι Γιοκιόϊ, αναπληρωτή διευθυντή της Tenex στο Τόκυο. Η Mitsui έχει τη δυνατότητα απόκτησης μεριδίου 25% στο ορυχείο, είπε ο ίδιος.

Ένα μερίδιο στο ορυχείο αυτό θα είναι το πρώτο σε ορυχείο ουρανίου για τη Mitsui. Η εταιρεία διαπραγματεύεται ουράνιο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η Κίνα και η Ινδία κατασκευάζουν τέτοια εργοστάσια για να τροφοδοτήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Η Mitsui και η Tenex σχεδιάζουν να αρχίσουν την εμπορική παραγωγή στο ορυχείο αυτό το 2009. Η ετήσια παραγωγή προβλέπεται να αγγίξει τους 1.000 τόνους ετησίως, έναντι ετήσιας κατανάλωσης της Ιαπωνίας περίπου 8.700 τόνων, σύμφωνα με τον Γιοκόϊ. Τα αποθέματα ουρανίου στο ορυχείο εκτιμώνται γύρω στους 250.000 τόνους, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι μετοχές της Mitsui σημείωσαν άνοδο έως 50 γιέν, ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στα 1.480 γιέν η μία στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Κατά το τέλος της διαπραγμάτευσης διαμορφώθηκαν 3,2% υψηλότερα, στα 1.476 γιέν η μία.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας από πυρηνικά εργοστάσια πάνω από το 40% του συνόλου έως το 2030, από περίπου 30% που είναι σήμερα, σε μια προσπάθεια χρήσης πιο καθαρών καυσίμων, σε συνδυασμό με τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα