Κίνα: Στα 15,3 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 08:26

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, υψηλότερο παρά ποτέ εμπορικό πλεόνασμα, ανακοίνωσε η Κίνα, κάτι που υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την έκρηξη των επενδύσεων.

Το πλεόνασμα υποχώρησε στα 15,3 δισ. δολ. τον περασμένο μήνα από τα επίπεδα ρεκόρ των 18,8 δισ. δολ. τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας, στο Web site τους. Το εννεάμηνο του 2006, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας άγγιξε τα 110 δισ. δολ., υπερβαίνοντας το πλεόνασμα ολόκληρου του 2005.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ύψους 9,7 δισ. ευρώ (12,3 δισ. δολ.) των δερμάτινων υποδημάτων από την Κίνα και το Βιετνάμ. Η Κίνα προμήθευσε το ήμισυ από τα 2,5 δισ. υποδήματα που πουλήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη.

Εξάγοντας περισσότερα από ότι η εισάγει, η Κίνα κατάφερε να υποστηρίξει την έκρηξη των επενδύσεων στο εσωτερικό της, οι οποίες απειλούν τη χώρα με ανενεργές γραμμές παραγωγής. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού και ανάγκασε τις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να πουλήσουν ομόλογα για να απορροφήσουν τα υπερβολικά κεφάλαια από το οικονομικό σύστημα.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 30,6% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 91,6 δισ. δολ., μετά την αναρρίχησή τους 32,8% τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 22% μετά την αύξηση κατά 24,6% αντιστοίχως, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας, διευρύνθηκε στα 91,6 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο από 67,3 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι ΗΠΑ είχαν έλλειμμα 431,6 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα