Στην τελική ευθεία η έκδοση του swap ύψους 29,7 δισ.

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 13:42
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θέμα ημερών ή και ωρών είναι η έκδοση του γιγαντιαίου swap των ελληνικών ομολόγων, ύψους 29,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να προχωρήσει η ανταλλαγή.

Με την ανταλλαγή αυτή το Δημόσιο αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές. Ταυτόχρονα, εξομαλύνει τις λήξεις του δημοσίου χρέους για τα έτη από 2023 έως και 2042.

Τα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν έως το 2042. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα διάρκειας 5, 10, 15 και 20 ετών. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να αρχίσει να αυτοχρηματοδοτείται με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018

Μιλώντας στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου με θέμα «Φιλοδοξία και ρεαλισμός», ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο ρόλο του ESM, τα προγράμματα διάσωσης και την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η χώρα διανύει το τελευταίο έτος του τρέχοντος προγράμματος και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί. «Εάν συνεχιστούν αυτές οι αλλαγές, υπάρχουν καλές πιθανότητες η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτείται τακτικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Ήδη η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον περασμένο Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο μετά το 2014. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης υποσχέθηκαν να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα