Τι εκτιμούν τραπεζικά στελέχη για το swap ελληνικών ομολόγων

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 16:32
UPD:16:34
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Στην αντικατάσταση υφιστάμενων ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρω σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τραπεζικά στελέχη αναμένουν ότι η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και θα αφορά 20 διαφορετικά ομόλογα. Οι τίτλοι αυτοί προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν εως το 2042.

Η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. 

Στέλεχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων θα συμβάλει στην αποκαταστάση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει, αυτό που τεχνικώς ονομάζεται «καμπύλη επιτοκίων», συμβάλλοντας συνακάλουθα στην επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η συναλλαγή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τις 13 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή ξεκινήσει ο τελικός κύκλος αξιολόγησης της οικονομίας από τους δανειστές.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα