Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 07:01

ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, οδεύουν να σημειώσουν οι ασιατικές μετοχές. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co. οδηγούσαν την πτώση, μετά τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, που τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας, συρρικνώνεται.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,8%, φθάνοντας στις 129,84 μονάδες, στις 11:16 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 4 Οκτωβρίου. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών του περιφερειακού δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε απώλειες 0,9%, φθάνοντας στις 16.466,74 μονάδες. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Canon Inc. και της Sony Corp. επίσης κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Πτωτικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ κινήθηκαν πτωτικά χθες για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, με τον Standard & Poor's 500 να διολισθαίνει 0,4%. Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά την ανακοίνωση της Motorola Inc., ότι τα κέρδη της μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με το σχόλιο της Goldman, Sachs & Co., ότι ο ανταγωνισμός τιμών ενδέχεται να επηρεάσει τις μετοχές της Intel Corp.

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ υποχώρησε 0,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με την Federal Reserve. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα υποχωρούσε 0,1%. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής των ασιατικών αυτοκινήτων και των κομπιούτερ.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 118,69 έναντι το δολαρίου των ΗΠΑ, από 118,97 γιέν που ήταν κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευσή του στο Τόκυο. Ισχυρότερο γιέν, περιορίζει την αξία των ιαπωνικών εξαγωγών σε δολάρια, όταν αυτά αλλάζονται στο τοπικό νόμισμα, ενώ τα προϊόντα γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα