Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Πριν την αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, που θα αποφασίσει για μείωση ή όχι της παραγωγής
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, πριν από την αυριανή σύσκεψη του ΟΠΕΚ, ο οποίος θα αποφασίσει για το σχέδιο μείωσης της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, που αντλούν περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συναντώνται στο Κατάρ, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την επί τρεις μήνες υποχώρηση των τιμών. Το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων, χθες, μετά τη μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα σε ένα έτος της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας περιορισμό της ζήτησης στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 32 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 59,25 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:37 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 59,09 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,01 δολ., ποσοστό 1,7%, για να κλείσει στα 58,93 δολ. το βαρέλι χθες. Οι τιμές του άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, φθάνοντας στα 60,54 δολ. το βαρέλι, μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέϊτ, ο οποίος είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο Οργανισμός θα μειώσει την παραγωγή περίπου 3,6%, είπε χθες ο υπουργός, σεΐχης Ali-Jarrah al-Sabah, αντί να μειώσει τις ποσοστώσεις τις οποίες δεν μπορούν να φθάσουν κάποια από τα μέλη του και άλλα αγνοούν.

Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα στις 10:30 π.μ., ώρα Ουάσινγκτον, τα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, που χρησιμοποιεί περίπου το 1/4 του πετρελαίου παγκοσμίως, υποχώρησε 0,6% τον Σεπτέμβριο, από αμετάβλητη που είχε διατηρηθεί τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε χθες η Federal Reserve. Οικονομικοί εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα υποχωρούσε 0,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα