Από την έντυπη έκδοση
Της Νένας Μαλλιάρα
[email protected]
Αποφασισμένη να διασφαλίσει τη διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων εμφανίζεται η κυβέρνηση ύστερα από την απόφαση των τελευταίων να απέχουν από κάθε διαδικασία πλειστηριασμού έως τα τέλη του έτους και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup της Δευτέρας.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση των αιτημάτων των συμβολαιογράφων που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την προχθεσινή διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα αναληφθεί άμεση δράση για να προστατευθούν οι νόμοι και οι συμβολαιογράφοι που απειλούνται ότι αν συμμετάσχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα δεχτούν επίθεση.
Σήμερα οι συμβολαιογράφοι θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει νομοθετικά στην κατοχύρωσή τους κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα ορίζονται ως τόπος τέλεσης των πλειστηριασμών τα κατά τόπους ειρηνοδικεία και όχι τα γραφεία των συμβολαιογράφων, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών.
Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της διασφάλισης της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών είχε τεθεί κατά την τελευταία επίσκεψη των θεσμών και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν ιδιαίτερα αυστηροί, θέτοντας επιτακτικά το ζητούμενο, το υπουργείο να μεριμνήσει για την προστασία της διενέργειας των πλειστηριασμών και να θέσει τέρμα στις συνεχείς παρακωλύσεις της διαδικασίας από ομάδες αντιδρούντων.
Μάλιστα, ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν μέτρα αποτροπής ή και καταστολής ενεργειών στις οποίες προβαίνουν συστηματικά οργανωμένες ομάδες ατόμων, ματαιώνοντας τους πλειστηριασμούς, αλλά και προπηλακίζοντας συμβολαιογράφους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Στην πράξη, δηλαδή, οι θεσμοί ζήτησαν αστυνόμευση της διαδικασίας των πλειστηριασμών και άσκηση μέτρων καταστολής εφόσον παρεμποδίζεται η διαδικασία την οποία χαρακτηρίζουν δημοσίου συμφέροντος.
Στον απόηχο της συνάντησης αυτής ήρθε η απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι 31/12/2017, μία απόφαση που έφερε ξανά στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε χθες στις νέες μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές του κλάδου (Alpha Bank -7,10%, Eurobank -6,67%, Τράπεζα Πειραιώς -6,25%, Εθνική Τράπεζα -5,69%), η οποία ήρθε να προστεθεί στις υφιστάμενες ανησυχίες για το κόστος που θα έχουν οι τράπεζες σε επίπεδο πρόσθετων προβλέψεων από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.
Το θέμα των πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τις τράπεζες, καθώς μέσω αυτών επιδιώκεται η ανάκτηση ενεχύρων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα στοιχείο καθοριστικό για το πώς θα οδεύσουν οι τράπεζες στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι ήδη ο SSM διενεργεί προληπτικούς ελέγχους στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών (έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους σε Εθνική και Alpha Bank και μόλις ξεκίνησε η αποστολή στοιχείων από Eurobank και Πειραιώς) με έμφαση στο σκέλος των ανακτήσεων. Μέσω των πλειστηριασμών, ο SSM θα διαμορφώσει την εικόνα για τα επίπεδα τιμών στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ανακτήσουν ενέχυρα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με βάση την εικόνα αυτή θα διαμορφώσει τις παραδοχές για τα stress tests.
Το θέμα, όμως, είναι ακόμη ουσιαστικότερο, καθώς το ΔΝΤ, ύστερα από την πρόσφατη υπαναχώρησή του από την απαίτηση να διενεργηθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες, έχει ζητήσει οδικό χάρτη για τη μείωση των NPLs.
Οι πλειστηριασμοί είναι ουσιαστικό εργαλείο για την εφεξής μείωση, η οποία πρέπει να είναι δραστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να γίνει κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στο 2018.
Εφόσον αυτή αποτύχει, τότε το ΔΝΤ θα επανέλθει στη θέση του για ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, βάζοντας τη «σφραγίδα» του στο δυσμενές σενάριο των επικείμενων stress tests και βγάζοντας «πόρισμα» για νέες κεφαλαιακές ανάγκες.