Μεικτά μηνύματα

Αναζωπύρωσαν ανησυχίες για τα αποτελέσματα Nokia και SAP
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 00:01

Η ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ επέστρεψε στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς τα αποτελέσματα της Nokia και της SAP αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στον τεχνολογικό κλάδο, ενώ ο Dow Jones ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά για δεύτερη συνεχή ημέρα το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων, καθώς οι επενδυτές πήραν μεικτά μηνύματα για κερδοφορίες τραπεζών και εταιρειών του τεχνολογικού τομέα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε προσωρινά τις 12.000 μονάδες για δεύτερη συνεχή ημέρα, πριν χάσει μέρος αρχικών κερδών, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν στάσιμα, ύστερα από ένα κύμα αντιφατικών αναφορών για τις εταιρικές κερδοφορίες. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε οριακά στις 1.441,2 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.156,00 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,09%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.359,74 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,03% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.177,42 μονάδες, με απώλειες 0,09%.

Μικρή υποχώρηση είχε ο Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος στις 16 Οκτωβρίου άγγιξε υψηλό πεντέμισι ετών, ενισχυμένος από την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, το κύμα των εξαγωγών και τη διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη των εταιρειών, που είναι εισηγμένες στον Stoxx 600, θα αυξηθούν κατά 13% φέτος έναντι 25% πέρυσι. Τον επόμενο χρόνο η αύξηση αυτή θα πέσει στο 9,1%.

Τα χρηματιστήρια δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα αρχικά κέρδη τους όταν ανακοινώθηκε ότι ο βασικός οικονομικός δείκτης Conference Board είχε μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση το Σεπτέμβριο, γεγονός που επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η μετοχή της Nokia υποχώρησε, μετά την ανακοίνωση για μικρή μείωση της τάξης του 4% των κερδών της εταιρείας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι φθηνότερες συσκευές που πουλά η Nokia στις αναδυόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας, πίεσαν το περιθώριο κέρδους.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,61%, κλείνοντας στις 16.551,36 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα