Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 07:01

ΠΡΟΣ τα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Inpex Holdings Inc. και της BHP Billiton, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, μετά την απόφαση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή.

Οι μετοχές της Posco οδήγησαν τις εταιρείες παραγωγής ατσαλιού υψηλότερα, μετά το δημοσίευμα στην Nikkei English News, ότι θα συσφίξει τις σχέσεις της με την Nippon Steel Corp., ανανεώνοντας τις εικασίες ότι θα υπάρξουν περισσότερες συγχωνεύσεις στον κλάδο. Οι μετοχές της John Fairfax Holdings Ltd., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας έκδοσης εφημερίδας της Αυστραλίας, αναρριχήθηκαν στα ύψη μετά την αγορά μεριδίου από τον Rupert Murdoch της News Corp.

O Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 0,4%, φθάνοντας στις 131,47 μονάδες στις 10:59 π.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Σεπτεμβρίου. Για την εβδομάδα ο δείκτης οδεύει να σημειώσει άνοδο 1,4%, μετά το ράλι τριών εβδομάδων, στο 2,2%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 16.597,14 μονάδες. Περιορισμένα ήταν τα κέρδη της Sony Corp., η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών μετά τη μείωση της τιμής πώλησης του PlayStation 3 και την ανάκληση εκατομμυρίων μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα κομπιούτερ.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε ποσοστό έως 1,5%, φθάνοντας στα 59,40 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά το χθεσινό ράλι του 1,5% στη Ν. Υόρκη. Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ που αντλεί το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να περιορίσει την επί τρεις μήνες υποχώρηση των τιμών.

Ανοδο 1,7% σημείωσε ο χρυσός στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα