Ιαπωνία: Απροσδόκητη αύξηση 6,9% του εμπορικού πλεονάσματος

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 07:01

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσε τον Σεπτέμβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καθώς η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά, σε συνδυασμό με το αδύναμο γιέν, ώθησε ανοδικά τις εξαγωγές.

Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε 6,9%, φθάνοντας στο 1,01 τρισ. γιέν (8,5 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 36 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας θα υποχωρούσε στα 859,4 δισ. γιέν.

Η εξωτερική ζήτηση για αυτοκίνητα της Toyota Motor Corp. και για ηλεκτρονικά της Fujitsu Ltd. τροφοδότησε την αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος που αυξήθηκε μόλις τρεις φορές μέσα στο έτος, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αύξησαν τις εισαγωγές. Η ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, οδηγήθηκε από τις επενδύσεις των εταιρειών, που έγιναν με στόχο την κάλυψη της υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό, εν μέσω συρρίκνωσης των καταναλωτικών δαπανών στο εσωτερικό.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 15,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο και εντός των προβλέψεων 16 οικονομικών αναλυτών. Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 16,9%, λιγότερο της πρόβλεψης για αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 20%.

Το αδύναμο γιέν καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις ιαπωνικές εξαγωγές. Το γιέν υποχώρησε 3,5% έναντι του δολαρίου και 7% έναντι του ευρώ τους 12 τελευταίους μήνες. Στις 11:18 π.μ. στο Τόκυο, το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 119,22 από 119,37 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για το εμπορικό πλεόνασμα.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 20%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης για αυτοκίνητα που καίνε λιγότερα καύσιμα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Ιαπωνίας. Οι εξαγωγές στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, αυξήθηκαν 19,8%. Οι εξαγωγές στην Ε.Ε., σημείωσαν αύξηση 14,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα