Επιφυλακτικό κλίμα

Στην απόφαση της Fed το ενδιαφέρον
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 00:01

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στη σημερινή απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια ενώ η άνοδος των τιμών του πετρελαίου «ψαλίδισε» αρχικά κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών.

Οι Ευρωπαϊκές ενεργειακές μετοχές, οι οποίες είχαν τη χειρότερη επίδοση το τελευταίο τρίμηνο, ανέκαμψαν παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου με πρωταγωνιστές στα κέρδη την BP Plc. και τη Royal Dutch Shell Plc.. Αναλυτές εκφράζουν αισιοδοξία για τις μετοχές του πετρελαϊκού τομέα παρά την πρόσφατη διόρθωση των τιμών ενέργειας.

Ο δείκτης FTSERurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,1% στις 1.449,5 μονάδες κάτω από το ενδοσυνεδριακό υψηλό πενταετίας στις 1.452,57 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.182,50 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,27%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.404,54 μονάδες, με απώλειες 0,13% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.247,52μονάδες, ενισχυμένος 0,07%.

Ο Dow Jones Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν εννέα από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Η BHP Billiton έπεσε κατά 1,2% όταν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων έπεσε το πρώτο τρίμηνο λόγω της απεργίας και της συντήρησης των ορυχείων της. Η παραγωγή χαλκού μειώθηκε κατά 19% το τρίμηνο που τελείωσε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Καθοδική πορεία ακολούθησε και η AngloAmerican, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο.

Τις χειρότερες επιδόσεις μετά τις μεταλλευτικές, είχε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Texas Instruments να υποχωρεί επειδή ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυτό το τρίμηνο θα είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Alcatel κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες, σημειώνοντας μάλιστα άνοδο 6,5%, όταν η Lucent Technologies, την οποία αγοράσει η γαλλική εταιρεία, ανακοίνωσε κέρδη μεγαλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ανοδικά κινήθηκε η BP, παρά την πτώση των κερδών κατά 3,6% αυτό το τρίμηνο.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε οριακά στις 16.780,47 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα