Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ, για πέμπτη ημέρα, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την απροσδόκητη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος της Ιαπωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της Ν. Κορέας, που υπερέβη τις εκτιμήσεις. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Daewoo Engineering & Construction Co., οδηγούσαν τα κέρδη.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 132,30 μονάδες, στις 11:02 π.μ. στο Τόκυο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε 0,1%, ενώ στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, σημείωνε άνοδο 0,4%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Πακιστάν και στη Σρι Λάνκα, λόγω εθνικής εορτής.

Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό και το αδύναμο γιέν, τόνωσε την εικοτολογία ότι οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα ανακοινώσουν κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων των επενδυτών.

Οι μετοχές της Toyota, της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 1%, φθάνοντας στα 7.100 γιέν. Οι μετοχές της Honda Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 0,2%, φθάνοντας στα 4.120 γιέν η μία. Οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος της χώρας, Nissan Motor Co., κέρδιζαν 1,1%, φθάνοντας στα 1.381 γιέν η μία.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, σημείωσε άνοδο 6,9%, φθάνοντας στο 1,01 τρισ. γιέν (8,5 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, 36 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα υποχωρούσε στα 859,4 δισ. γιέν.

Η οικονομία της Ν. Κορέας, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% το τρίτο τρίμηνο έναντι του δευτέρου τριμήνου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Η ανάπτυξη, ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των εννέα οικονομικών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg για ρυθμό 0,8%. Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη είχε ρυθμό 0,8%.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αναρριχήθηκαν 3,1%, το τρίτο τρίμηνο και οι κατασκευές σημείωσαν άνοδο 2,8%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα